Utorak, 27.09.2011.

10:20

Moldavija: Uranijum za Afriku

Kriminalci iz Moldavije osumnjičeni za prodavanje uranijuma teroristima u severnoj Africi. Uhapšeno troje kriminalaca. Izveštaj o slučaju pred Senatom SAD.

Izvor: Beta

Default images

Jedna kriminalna grupa pokušava da kupcima iz severne Afrike proda uranijum koji je podoban za stvaranje nuklearnog oružja, ukazuju istražitelji iz Moldavije, koji su tokom leta postavili klopku i zaplenili deo tog materijala. Zvaničnici u Moldaviji tvrde da je jedan kilogram visoko obogaćenog uranijuma i dalje u rukama kriminalaca i da je u drugoj zemlji.

To je tek deo količine uranijuma potrebne da se napravi bomba, istraga u Moldaviji je došla do novih dokaza o crnom tržištu nuklearnog materijala koji je najverovatnije pribavljen iz loše čuvanih skladišta na teritoriji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Moldavcima pomažu američke vlasti da uđu u trag jednom Rusu za kojeg se smatra da rukovodi švercovanjem atomskog materijala. U toku je potraga i za čovekom sa severa Afrike za kojeg se sumnja da je u Moldaviji pokušao da kupi uranijum, a onda pobegao iz zemlje.

Osumnjičeni nisu javno identifikovani, ali je severnoafrička veza izazvala brigu zvaničnika zato što u tom regionu postoje terorističke grupe povezane sa Al-Kaidom. Među njima je najpoznatija grupa poput Islamskog Magreba.

Izveštaj Ričarda Lugara u Senatu

Senator Rièard Lugar: Izveštaj iz Moldavije pred Senatom SAD (Foto: Arhiv B92))
Ovo pitanje je obrađeno u izveštaju člana Komiteta Senata SAD za međunarodne odnose Ričarda Lugara koji će biti predstavljen gornjem domu Kongresa.

U izveštaju senatora Lugara se izražava zabrinutost zbog eventualnog postojanja „legitimnog kupca ili posrednika iz regiona sa čitavom istorijom postojanja terorističkih ćelija”.

Istražitelji iz Moldavije su u junu postavili klopku švercerima nakon što su saznali da oni operišu iz moldavskog separatističkog regiona Pridnjestrovlja. Tajna policija je od njih kupila malu količinu uranijuma, predupredivši na taj način kupca iz severne Afrike.

Tada je šest ljudi uhapšeno, a zaplenjeno 4,4 grama uranijuma koji su kriminalci ponudili kao uzorak po ceni od 420.000 evra (600.000 dolara).
Moldavija: Pridnjestrovlje kao „raj za švercere” (Foto: Arhiv B92)
Prodavci su tvrdili da kod sebe imaju još devet kilograma uranijuma kao i izvesnu količinu plutonijuma - od kojeg se u kombinaciji sa klasičnim eksplozivom može napraviti toksična „prljava bomba”, navodi se u izveštaju senatora Ričarda Lugara.

Švercerska banda je tražila 23 miliona evra za veću količinu uranijuma, koja bi činila trećinu materijala potrebnog za atomsko oružje grube izrade.

Moldavski istražitelji, koji su ispitivali uhapšene, veruju da banda još poseduje bar malu količinu nuklearnog materijala - jedan kilogram, koji se nalazi u drugoj zemlji.

Prema izveštajima zvaničnika SAD i Ujedinjenih nacija, otkupljeni uzorak uranijum-oksida potiče iz jednog ruskog postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Oblast Pridnjestrovlja, koje se de fakto otcepilo od Moldavije, je „raj za švercere, letovi u tu oblast teško se mogu kontrolisati i njegova granica sa Rusijom je porozna”, navodi se u Lugarovom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: