Kultura

Petak, 29.08.2008.

11:06

Prvi festival svetla u Srbiji

U okviru manifestacije "Beograd svetlosti" od 16. do 18. septembra biće održana radionica na temu “Svetlosni identitet Beograda”.

Izvor: B92

Default images

Manifestacija "Beograd svetlosti“ posvećena je svetlu, i predstavlja platformu za kreativne inovacije, eksperimente, umetničke i stručne razgovore i razmene ideja na temu osvetljenja.

Ove godine Beograd ponosno ulazi u mrežu festivala svetla koji po svetu postoje i neguju ovu tradiciju već dugo, a koju između ostalog čine Lion, Talin, Helsinki, Lisabon, Aindhoven…

U premijernih pet dana, svoje prve godine „Beograd svetlostiI“ će kroz umetničke intervencije u prostoru, izložbe, predavanja i radionice pružiti potpuno novi doživljaj i predstaviti drugačiju sliku grada. Festival će sve posetioce upoznati sa međunarodnom grupom „Transnational Lighting Detectives”- Transnacionalni Svetlosni Detektivi.

Članovi osnivači ove grupe okupiće se u Beogradu gde će održati svoj godišnji simpozijum na temu svetlosnog identiteta grada. Održaće se radionica za studente Beogradskog univerziteta koji će zajedno sa gostujućom stokholmskom Svetlosnom laboratorijom i članovima tokijske Umetničke akademije, proučiti Beograd očima „svetlosnih detektiva“, a uz mentorsko vođstvo poznatih svetskih dizajnera svetla. Kao uvod u ono što nas čeka u godinama ispred nas biće otvorene izložbe i predstavljanja partnerskih festivala “Superflux“ iz Liona, „Hansaflux“ iz Talina i „Svetlobna gverila“ iz Ljubljane.

Radionica se bavi svetlosnim identitetom Beograda, kroz karakterisanje "heroja" i "delikvenata" svetla, dobrih i loših primera osvetljenja i skiciranja noćne panorame Beograda budućnosti.

Nakon sličnih radionica organizovanih u Singapuru 2005. i Ljubljani 2006. u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, organizovana je radionica za studente škole tokijskog Musashino Art univerziteta, stokholmske Svetlosne laboratorije i Beogradskog univerziteta. Mentori radionice su poznati svetski dizajneri svetla Kaoru Mende (Lighting Planners Associates, Tokio), Kristof Fielstete (Made-by-light, Hamburg) i Jan Ejhed (The Lighting laboratory, Stokholm), dok suasistenti mentora: Beogradski svetlosni detektivi.

Rezultate radionice, svoja iskustva iz Beograda, kao i viziju lepšeg grada Detektivi će predstaviti na prezentaciji 18. septembra u galeriji O3one u 21 čas.

Radovi će takođe biti izloženi u sali na 25. spratu PC Ušće, na dan održavanja simpozijuma "Transnational Lighting Detectives 08", 19. septembra.

Zainteresovani studenti iz Srbije mogu se prijaviti za učešće u radionici na info@belgradeoflight.net ili na telefon Kulturnog Fronta 011/ 316 42 96. Ovu grupu će voditi dizajner svetla Kristof Fielstet iz Hamburga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: