Kultura

Ponedeljak, 18.06.2007.

13:27

Ištvan Sabo nagrađen na Paliću

Nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljena je mađarskom reditelju Ištvanu Sabou (Istvan Szabo), objavio je Festival evropskog filma na Paliću.

Izvor: Tanjug

Default images

Među domaćim umetnicima dobitnik festivalske nagrade na Paliću je, kako je ranije saopšteno, Ljubiša Samardžić.

Priznanje koje nosi ime po pioniru kinematografije u Vojvodini biće uručeno laureatima 16. jula na ceremoniji otvaranja 14. festivala na Paliću.

Tokom Festivala, na Otvorenom univerzitetu u Subotici biće priređen omaž program filmova, posvećen ovogodišnjim dobitnicima nagrade "Lifka".

Ištvan Sabo je rođen 1938. godine u Budimpešti. Sredinom šezdesetih godina skrenuo je pažnju kritike svojim debitantskim filmom "Epoha iluzija" (Almodozasok Kora), za koji je nagrađen na festivalu u Lokarnu.

Veliki korak napravio je 1980. godine filmom "Poverenja" ("Bizalom"), koji je trijumfovao u Berlinu i doneo mu Srebrnog medveda za režiju.

Njegov najbolji film, po opštem mišljenju, jeste "Mefisto" (iz 1981. godine), za koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu za najbolji scenario, a potom i Oskara za najbolji strani film.

Sabo je za sada jedini mađarski režiser koji je svojoj zemlji doneo Oskara.

Poslednjih godina snimao je filmove i na engleskom jeziku - "Sanšajn" (Sunshine, 1999), "Na čijoj strani" (2001) i "Kao Julija" (2004).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: