Ponedeljak, 30.12.2019.

16:48

Premijer Amfilohiju: Ovo je poslednje upozorenje

Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je mitropolita Amfilohija da ne podstiče nerede u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Premijer Amfilohiju: Ovo je poslednje upozorenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

@Bosanac

pre 4 godine

Cisto teoloski, da probam da ti odgovorim: nema problema da postoje takve Crkve, ali je sporan nacin njihovog nastanka.

Ako nastanu na kanonski nacin i to odvajanjem od postojece PC (u ovom slucaju: SPC) - teoloski je sve OK.

Ako nastanu na nekanonski nacin (pogledati pod CPC ili nekada HPC) onda su to kvazi crkve iliti parasinagoge...ali Pravoslavna Crkva nisu.

EU Citizen

pre 4 godine

Za šta, za hapšenje zbog verbalnog delikta? :)) Bliži sam crnogorskoj vlasti nego opoziciji i mislim da je ovaj zakon uglavnom dobra stvar, ali s kojim pravom ovaj čovek i običnom građaninu, a kamoli verskom poglavaru može da preti zato što ovaj iznosi svoje mišljenje?

Огњен

pre 4 godine

Волео бих да Црногорци који живе и раде овде у Србији организују у Србији неки скуп и изнесу свој став о свему овоме што се дешава, а има их колико и у самој Црног Гори.

Pantagruel

pre 4 godine

Не ради се овде само о некретнинама, него о покушају убиства Његошеве идеологије. Три су темеља српске националне идеје. Први је култ светог Саве и са њим повезане династије Немањића. Други је косовски мит. А трећи Његошев завет позива будућим генерацијама Срба да освете Косово, те изврше мисију националног ослобођења и поновног уједињења свих српских земаља. Ношени тим заветом, наши стари су ратовали од 1876. до 1918. године и остварили наизглед немиогуће. Треба само погледати или промислити ко има интерес да се ништа слично не понови у наредном веку. Ако неко мисли да иза овога стоји једино Ђукановићев режим, тај не зна ништа о историји и геополитици. Баш као што је иза политике Бењамина Калаја у Босни и Херцеговини осамдесетих година 19. века стајао Беч, иза овога стоји НАТО коме је јединствена српска православна црква препрека да освоји сва срца и умове нашег народа на освојеним територија а. Зато ће ићи "ђоном" на њу гдегод буде био у могућности и настојати да је дезинтегрише. Уосталом, то је већ чињено у прошлости, кадгод су пропала или била у опадању царства којима је она служила као идеолошки апарат за кохезију и обједињавање територија. Најпре немањићке, а касније и Османско. Аустро-угари су први измислили рецепт да се црквама и уопште верским заједницама на њиховој територији (осим католичке којој су верно служили и она их благосиљала као своје браниоце) онемогући покоравање било којим спољним ауторитетом, осим њиховом цару. Зато на пример нису дозвољавали да карловачки митрополита поставља пећки патријарх. Исто су то урадили у са исламском заједницом у Босни и Херцеговини коју су силом одвојили од Османског султана као поглавара, након анексије Босне и Херцеговине 1878. Према томе, ништа се не дешава први пут и само на један начин тренутни токови могу бити преокренути (баш као што су преокретани и у прошлости), а тај начин није дипломатски, него подразумева најпре рушење постојећих царстава и потом формално потврђивање новоуспостављеног стања. За то ми Срби сами немамо снаге. Нема је за сада чак ни Русија, али видећемо да ли ће је имати у будућности, она или неко трећи за кога се ми будемо геополитички везали. Па и Пећку Патријаршију је у 16. веку обновио османски султан (давши јој притом никада већу територијалну надлежност која је тада први пут прешла преко Саве и Дунава), зато што је имао српског саветодавца у виду великог везира Мехмед паше Соколовића који није заборавио свој идентитет и за патријарха је поставио везировог рођеног брата Макарија.

Bosanac

pre 4 godine

Meni su pravoslavne crkve malo cudne - izgleda da su vise vezane sa naciju nego za Boga. Ako ja kao neko ko se ne osjeca Srbinom (a recimo svidja mi se pravoslavlje) zelim da postanem pravoslavac da li to znaci da moram biti I Srbin? Islam je potpuno nadnacionalan, katolicanstvo sa svim svojim podograncima poprilicno nadnacionalan samo je pravoslavlje u uskoj simbiozi sa nacijom I drzavom. Sta bi bio problem sa hrvatskom ili bosanskom pravoslavnom crkvom? Cisto teoloski.

Vera

pre 4 godine

Zar sloboda veroispovesti nije osnovno ljudsko Pravo? Kako bi bili da se promeni - Pravoslavna crkva U : Rusiji, Italy, Bosnia, Srbiji, Crnoj Gori, Etiopiji itd....

@ niDŽO

pre 4 godine

Brate Hrvoje, to što ti pišeš je glavna neistina i glavni spin Crnogorske vlade kojom Želi da opravda postupanja. CPC nikada nije postojala, postojala je Crnogorska mitropolija u sklopu Srpske Pravoslavne Crkve. Nemoj da vjeruješ svemu što ti lažovi kažu već prouči malo istoriju.

NiDŽO

pre 4 godine

Dajte braćo srbi pa opametite se više... ja sam Hrvat iz dalmacije. Pa dajte odgovorite mi ima li smisla da je u Crnoj Gori (u kojoj je postojala Crnogorska pravoslavna crkva do 1918) SRPSKA a ne crnogorska pravoslavna crkva?! i kao šta smo i mi hrvati i srbi tribali prihvatiti da bosanci nisu ni hrvati ni srbi nego posebna nacija, tako vi srbi tribate sad opet prihvatiti da su crnogorci posebna nacija, tj narod sa svojom državom. Za to postoje mnoge osnove, duklja je postojala otprilike rano koliko i hrvatske i srpske kneževine prema tome ne vidim šta je sporno! I ode se radi o plaćanju poreza znači sve je uredu i dajte smirite se više

svasta

pre 4 godine

Svasta, naivnog li naroda. Pa Djukanovic vec vise od 30 godina manipulise sa razlikama svake vrste radi opstanka na vlasti, narocito kad neko pocne da postavlja nezgodna pitanja. Mnogo njega zabole za Srbe, Crnogorce, ovu ili onu crkvu, radi se o prostom skretanju paznje. Kad je skoro poceo da se znoji na konferencijama za stampu, ja sam se samo pitao sta ce sad da smisli. On Boga moli da se Srbi ne otkace od nacionalnog i crkvenog radikalizma, jer bi mu tek onda bio kraj i vise ne bi imao materijala.

Nikola

pre 4 godine

Kakve crne vize, sta pricate to?
Mislite da se narod igde ista pita?
Treba li narod da ostane u zavadi, a nista nije pitan?
Svako ima misljenje, moje je da blize nemamo i nikad imati necemo!

Svako dobro!

Anita

pre 4 godine

Zakon u Crnoj Gori ne bi bio sporan da se očigledno ne odnosi samo na SPC. Ali, više nego očigledno. Da se ne lažemo...prihod od priloga i donacija u manastirima, crkvama, njihova zemljišta, objekti. Svesni su Crnogorci da autokefaliju ne mogu da dobiju od Vaseljesnke patrijaršije, a sve ovo što rade jeste što imaju patološki kompleks od Srbije i svega srpskog (a da nije Srbije bili bi gladni). Pogledajte samo...Srbija je dežurni "krivac" za sve što se desi u regionu, a ima nacionalni kontest (Hrvatska, Crna Gora, BiH), a u realnosti nema veze s vezom. Sviđala se nekome istina ili ne, ali tako je.

Cane

pre 4 godine

Puna podrška premijeru Crne Gore i državnim vrhu u uvođenju reda u svojoj državi, kao i pohvale našim rukovodiocima za nemešanje u unutrašnje stvari drugih država.

didul.e

pre 4 godine

Zašto ste taj zakon nazvali "zakon o slobodi veroispovesti", kad on to uopšte nije!? Postoje tačke u tom "zakonu" koje podrazumevaju da vjerska zajednica mora unapred obavestiti državne predstavnike o izboru svog poglavara!

Vlast u CG se boji da bi na na čelu Mitropolije mogao biti postavljen neko ko je iz matične države Srbije, a to bi im bio šamar ipo!!

Ah da, zakon ste nazvali tako da bi sada mogli da govorite o tome kako crkva ne podržava "slobodu veroispovesti"!!

Velibora Džomića za mitropolita, naravno, kada zato bude vreme, i kada to bude željela Srpska Pravoslavna Crkva!!

Чујете ли Срби

pre 4 godine

А ти Марковићу мислиш да нећеш никада отићи са власти и да нећеш Богу на истину једног дана.

Lazo

pre 4 godine

Ko krši zakone zemlje, može da ode u zatvor. Crna Gora nije vlasništvo SPC pa da SPC može da ignoriše zakone Crne Gore. Ja sam Crnogorac i SPC nema nikakvu vlast nada mnom. Ako počnu da terorišu i krše zakon, onda će u zatvor. SPC odavno ignoriše zakone Crne Gore jer ne priznaje Crnu Goru. SPC je odbila da se registruje u Crnoj Gori kao što su uradile ostale vjerske zajednice, jer im je to navodno ispod časti. Ignorišu zakone Crne Gore. 95% popova SPC u Crnoj Gori nisu iz Crne Gore i dobar dio njih je na radnoj vizi i mogu da se protjeraju iz zemlje, kao što je već radjeno. Crna Gora je več protjerala nekoliko SPC popova koji nisu bili državljani. Amfilohije je državljanin i ne može da se protjeara ali ako krši zakon može da ode u zatvor. Ovo je 21. vijek. Religija nije jača od države. Ako vi u Srbiji hoćete pravoslavnu džamahiriju gdje zakoni ne važe za crkvu i popove, slobodno, niko od nas se neće buniti. SPC mora da poštuje crnogorske zakone, Neka se prvo registruju kao vjerska zajednica po zakonu, to je dobar početak.

Чујете ли Срби

pre 4 godine

Crna Gora je več protjerala nekoliko SPC popova koji nisu bili državljani. Amfilohije je državljanin i ne može da se protjeara ali ako krši zakon može da ode u zatvor. Ovo je 21. vijek. Religija nije jača od države. Ako vi u Srbiji hoćete pravoslavnu džamahiriju gdje zakoni ne važe za crkvu i popove, slobodno, niko od nas se neće buniti. SPC mora da poštuje crnogorske zakone, Neka se prvo registruju kao vjerska zajednica po zakonu, to je dobar početak.
(Lazo, 30. decembar 2019 18:31)
Ех Лазо где ће ти душа. Америка и Канада су много озбиљније државе од Милове прћије па не својатају српске цркве и манастире на својој територији нити протерују српске свештенике. Да знаш да ми дође да пукнем од муке што смо и ја и мој отац и мати годинама плаћали допринос за земљотрес у Црној Гори јер сад видим да нисте заслужили ни динар да цам се да а не да вас помажемо годинама после свих других.

Mirko

pre 4 godine

Ovo svojatanje crkve i pravljenje takozvane hrvatske pravoslavne crkve je isto tako radio i Ante Pavelić . Izmedju njega i aktuelne vlasti u CG sustinske razlike i nema . Ovi su i od turaka gori. Pita li se iko od njih gde ce im dusa? Njihova , njihove dece , familije.... pare sa sobom poneti nece. A ni kuce ni titule koje su sebi podelili.

crkva je smo okidač

pre 4 godine

Pazite vi šta radite hobotnico mafijaška, dobićete balkansko proleće. Imate taman toliko vremena da razmislite gde ćete u azil.

Mile Dodik

pre 4 godine

Jos jedan dokaz da ceo svet mrzi Srbiju. Sem objektivnih Rusa. Zar je moguce da toliko smetamo USA,Nemackoj,V.Britaniji,Izraelu,Francuskoj,Turskoj,svim svojim komsijama,...zar smo im jos opasnost I zele da nas nema. Imam utisak da svaki politicar na zapadu drhti kada cuje rec Srbija. Izgleda da stvarno ima istine u tome da smo mi najstariji narod na svetu I da zbog svoje superiornosti trpimo posledice.

Gde ja zivim

pre 4 godine

Koji smo mi bolesnici i moroni pa ovo je haos! Zar nije dovoljno da crkva bude pravoslavna? Ali neee...razlikuje se, grcka, srpska, makedonska, ruska, ukrajinska, crnogorska itd... Svi hoce da budu "glavni", a to veze sa zivotom i verom nema! Huska se narod medjusobno da se krvi, a za sta? Da vladike i popovi budu uskraceni za luksuzne limuzine i dzipove, posto njima je ispod casti da voze 'nesto slabije'. A drugo...bilo koje mesanje ovih nasih supljoglavaca sa vlasti u crnogorska pitanja je stvarno glupo. Oni su posebna drzava i donose zakone kako im volja. SPC u CG mora da saradjuje sa vlastima u CG, posto su im svakako blizi u odnosu na nase vlasti, ipak na njihovoj teritoriji zive i rade. Nemoguce je da niko, ama bas NIKO od susednih nam drzava ne valja, a da smo mi uvek u pravu! Sa svima smo u zavadi i to vise govori o nama, nego o svima ostalima!

Ns123

pre 4 godine

Crkva je odvojena od države, ali država ne bi da se odvoji od državne imovine.
(Narcisa Zec, 30. decembar 2019 18:29)

A i Crkva bi da kreira državne zakone, jel de!? E, pa onda skineš mantiju i kandiduješ se na izbore i ideš u Skupštinu.... ili je to lakše raditi iz oltara.

db wonder

pre 4 godine

Otimati imovinu bilo kome a kamo li SPC zbog promene drzavnog statusa CG od pre 100 godina je apsolutno ludilo. Predsednik Dukanovic gradi svoj sopstveni matrix u CG. Podelijo je narod oko Crkve i sada posmatra kako bi izvukao korist iz te sopstvene kreacije. Ludilo

Tata mata

pre 4 godine

A dakle ovladao si NOVOGOVOROM...
Nije problem u "zakonu" nego u onome koji se brani od bezakonja tog "zakona"? Odakle crpis mudrost, od Orvela ili od modernih politickih velicina poput Haradinaja i Pacolija?

Чујете ли Срби

pre 4 godine

Crna Gora je več protjerala nekoliko SPC popova koji nisu bili državljani. Amfilohije je državljanin i ne može da se protjeara ali ako krši zakon može da ode u zatvor. Ovo je 21. vijek. Religija nije jača od države. Ako vi u Srbiji hoćete pravoslavnu džamahiriju gdje zakoni ne važe za crkvu i popove, slobodno, niko od nas se neće buniti. SPC mora da poštuje crnogorske zakone, Neka se prvo registruju kao vjerska zajednica po zakonu, to je dobar početak.
(Lazo, 30. decembar 2019 18:31)
Ех Лазо где ће ти душа. Америка и Канада су много озбиљније државе од Милове прћије па не својатају српске цркве и манастире на својој територији нити протерују српске свештенике. Да знаш да ми дође да пукнем од муке што смо и ја и мој отац и мати годинама плаћали допринос за земљотрес у Црној Гори јер сад видим да нисте заслужили ни динар да цам се да а не да вас помажемо годинама после свих других.

Anita

pre 4 godine

Zakon u Crnoj Gori ne bi bio sporan da se očigledno ne odnosi samo na SPC. Ali, više nego očigledno. Da se ne lažemo...prihod od priloga i donacija u manastirima, crkvama, njihova zemljišta, objekti. Svesni su Crnogorci da autokefaliju ne mogu da dobiju od Vaseljesnke patrijaršije, a sve ovo što rade jeste što imaju patološki kompleks od Srbije i svega srpskog (a da nije Srbije bili bi gladni). Pogledajte samo...Srbija je dežurni "krivac" za sve što se desi u regionu, a ima nacionalni kontest (Hrvatska, Crna Gora, BiH), a u realnosti nema veze s vezom. Sviđala se nekome istina ili ne, ali tako je.

Tata mata

pre 4 godine

A dakle ovladao si NOVOGOVOROM...
Nije problem u "zakonu" nego u onome koji se brani od bezakonja tog "zakona"? Odakle crpis mudrost, od Orvela ili od modernih politickih velicina poput Haradinaja i Pacolija?

Чујете ли Срби

pre 4 godine

А ти Марковићу мислиш да нећеш никада отићи са власти и да нећеш Богу на истину једног дана.

Mirko

pre 4 godine

Ovo svojatanje crkve i pravljenje takozvane hrvatske pravoslavne crkve je isto tako radio i Ante Pavelić . Izmedju njega i aktuelne vlasti u CG sustinske razlike i nema . Ovi su i od turaka gori. Pita li se iko od njih gde ce im dusa? Njihova , njihove dece , familije.... pare sa sobom poneti nece. A ni kuce ni titule koje su sebi podelili.

Lazo

pre 4 godine

Ko krši zakone zemlje, može da ode u zatvor. Crna Gora nije vlasništvo SPC pa da SPC može da ignoriše zakone Crne Gore. Ja sam Crnogorac i SPC nema nikakvu vlast nada mnom. Ako počnu da terorišu i krše zakon, onda će u zatvor. SPC odavno ignoriše zakone Crne Gore jer ne priznaje Crnu Goru. SPC je odbila da se registruje u Crnoj Gori kao što su uradile ostale vjerske zajednice, jer im je to navodno ispod časti. Ignorišu zakone Crne Gore. 95% popova SPC u Crnoj Gori nisu iz Crne Gore i dobar dio njih je na radnoj vizi i mogu da se protjeraju iz zemlje, kao što je već radjeno. Crna Gora je več protjerala nekoliko SPC popova koji nisu bili državljani. Amfilohije je državljanin i ne može da se protjeara ali ako krši zakon može da ode u zatvor. Ovo je 21. vijek. Religija nije jača od države. Ako vi u Srbiji hoćete pravoslavnu džamahiriju gdje zakoni ne važe za crkvu i popove, slobodno, niko od nas se neće buniti. SPC mora da poštuje crnogorske zakone, Neka se prvo registruju kao vjerska zajednica po zakonu, to je dobar početak.

crkva je smo okidač

pre 4 godine

Pazite vi šta radite hobotnico mafijaška, dobićete balkansko proleće. Imate taman toliko vremena da razmislite gde ćete u azil.

db wonder

pre 4 godine

Otimati imovinu bilo kome a kamo li SPC zbog promene drzavnog statusa CG od pre 100 godina je apsolutno ludilo. Predsednik Dukanovic gradi svoj sopstveni matrix u CG. Podelijo je narod oko Crkve i sada posmatra kako bi izvukao korist iz te sopstvene kreacije. Ludilo

Gde ja zivim

pre 4 godine

Koji smo mi bolesnici i moroni pa ovo je haos! Zar nije dovoljno da crkva bude pravoslavna? Ali neee...razlikuje se, grcka, srpska, makedonska, ruska, ukrajinska, crnogorska itd... Svi hoce da budu "glavni", a to veze sa zivotom i verom nema! Huska se narod medjusobno da se krvi, a za sta? Da vladike i popovi budu uskraceni za luksuzne limuzine i dzipove, posto njima je ispod casti da voze 'nesto slabije'. A drugo...bilo koje mesanje ovih nasih supljoglavaca sa vlasti u crnogorska pitanja je stvarno glupo. Oni su posebna drzava i donose zakone kako im volja. SPC u CG mora da saradjuje sa vlastima u CG, posto su im svakako blizi u odnosu na nase vlasti, ipak na njihovoj teritoriji zive i rade. Nemoguce je da niko, ama bas NIKO od susednih nam drzava ne valja, a da smo mi uvek u pravu! Sa svima smo u zavadi i to vise govori o nama, nego o svima ostalima!

NiDŽO

pre 4 godine

Dajte braćo srbi pa opametite se više... ja sam Hrvat iz dalmacije. Pa dajte odgovorite mi ima li smisla da je u Crnoj Gori (u kojoj je postojala Crnogorska pravoslavna crkva do 1918) SRPSKA a ne crnogorska pravoslavna crkva?! i kao šta smo i mi hrvati i srbi tribali prihvatiti da bosanci nisu ni hrvati ni srbi nego posebna nacija, tako vi srbi tribate sad opet prihvatiti da su crnogorci posebna nacija, tj narod sa svojom državom. Za to postoje mnoge osnove, duklja je postojala otprilike rano koliko i hrvatske i srpske kneževine prema tome ne vidim šta je sporno! I ode se radi o plaćanju poreza znači sve je uredu i dajte smirite se više

Cane

pre 4 godine

Puna podrška premijeru Crne Gore i državnim vrhu u uvođenju reda u svojoj državi, kao i pohvale našim rukovodiocima za nemešanje u unutrašnje stvari drugih država.

svasta

pre 4 godine

Svasta, naivnog li naroda. Pa Djukanovic vec vise od 30 godina manipulise sa razlikama svake vrste radi opstanka na vlasti, narocito kad neko pocne da postavlja nezgodna pitanja. Mnogo njega zabole za Srbe, Crnogorce, ovu ili onu crkvu, radi se o prostom skretanju paznje. Kad je skoro poceo da se znoji na konferencijama za stampu, ja sam se samo pitao sta ce sad da smisli. On Boga moli da se Srbi ne otkace od nacionalnog i crkvenog radikalizma, jer bi mu tek onda bio kraj i vise ne bi imao materijala.

Ns123

pre 4 godine

Crkva je odvojena od države, ali država ne bi da se odvoji od državne imovine.
(Narcisa Zec, 30. decembar 2019 18:29)

A i Crkva bi da kreira državne zakone, jel de!? E, pa onda skineš mantiju i kandiduješ se na izbore i ideš u Skupštinu.... ili je to lakše raditi iz oltara.

Mile Dodik

pre 4 godine

Jos jedan dokaz da ceo svet mrzi Srbiju. Sem objektivnih Rusa. Zar je moguce da toliko smetamo USA,Nemackoj,V.Britaniji,Izraelu,Francuskoj,Turskoj,svim svojim komsijama,...zar smo im jos opasnost I zele da nas nema. Imam utisak da svaki politicar na zapadu drhti kada cuje rec Srbija. Izgleda da stvarno ima istine u tome da smo mi najstariji narod na svetu I da zbog svoje superiornosti trpimo posledice.

didul.e

pre 4 godine

Zašto ste taj zakon nazvali "zakon o slobodi veroispovesti", kad on to uopšte nije!? Postoje tačke u tom "zakonu" koje podrazumevaju da vjerska zajednica mora unapred obavestiti državne predstavnike o izboru svog poglavara!

Vlast u CG se boji da bi na na čelu Mitropolije mogao biti postavljen neko ko je iz matične države Srbije, a to bi im bio šamar ipo!!

Ah da, zakon ste nazvali tako da bi sada mogli da govorite o tome kako crkva ne podržava "slobodu veroispovesti"!!

Velibora Džomića za mitropolita, naravno, kada zato bude vreme, i kada to bude željela Srpska Pravoslavna Crkva!!

Nikola

pre 4 godine

Kakve crne vize, sta pricate to?
Mislite da se narod igde ista pita?
Treba li narod da ostane u zavadi, a nista nije pitan?
Svako ima misljenje, moje je da blize nemamo i nikad imati necemo!

Svako dobro!

Pantagruel

pre 4 godine

Не ради се овде само о некретнинама, него о покушају убиства Његошеве идеологије. Три су темеља српске националне идеје. Први је култ светог Саве и са њим повезане династије Немањића. Други је косовски мит. А трећи Његошев завет позива будућим генерацијама Срба да освете Косово, те изврше мисију националног ослобођења и поновног уједињења свих српских земаља. Ношени тим заветом, наши стари су ратовали од 1876. до 1918. године и остварили наизглед немиогуће. Треба само погледати или промислити ко има интерес да се ништа слично не понови у наредном веку. Ако неко мисли да иза овога стоји једино Ђукановићев режим, тај не зна ништа о историји и геополитици. Баш као што је иза политике Бењамина Калаја у Босни и Херцеговини осамдесетих година 19. века стајао Беч, иза овога стоји НАТО коме је јединствена српска православна црква препрека да освоји сва срца и умове нашег народа на освојеним територија а. Зато ће ићи "ђоном" на њу гдегод буде био у могућности и настојати да је дезинтегрише. Уосталом, то је већ чињено у прошлости, кадгод су пропала или била у опадању царства којима је она служила као идеолошки апарат за кохезију и обједињавање територија. Најпре немањићке, а касније и Османско. Аустро-угари су први измислили рецепт да се црквама и уопште верским заједницама на њиховој територији (осим католичке којој су верно служили и она их благосиљала као своје браниоце) онемогући покоравање било којим спољним ауторитетом, осим њиховом цару. Зато на пример нису дозвољавали да карловачки митрополита поставља пећки патријарх. Исто су то урадили у са исламском заједницом у Босни и Херцеговини коју су силом одвојили од Османског султана као поглавара, након анексије Босне и Херцеговине 1878. Према томе, ништа се не дешава први пут и само на један начин тренутни токови могу бити преокренути (баш као што су преокретани и у прошлости), а тај начин није дипломатски, него подразумева најпре рушење постојећих царстава и потом формално потврђивање новоуспостављеног стања. За то ми Срби сами немамо снаге. Нема је за сада чак ни Русија, али видећемо да ли ће је имати у будућности, она или неко трећи за кога се ми будемо геополитички везали. Па и Пећку Патријаршију је у 16. веку обновио османски султан (давши јој притом никада већу територијалну надлежност која је тада први пут прешла преко Саве и Дунава), зато што је имао српског саветодавца у виду великог везира Мехмед паше Соколовића који није заборавио свој идентитет и за патријарха је поставио везировог рођеног брата Макарија.

@ niDŽO

pre 4 godine

Brate Hrvoje, to što ti pišeš je glavna neistina i glavni spin Crnogorske vlade kojom Želi da opravda postupanja. CPC nikada nije postojala, postojala je Crnogorska mitropolija u sklopu Srpske Pravoslavne Crkve. Nemoj da vjeruješ svemu što ti lažovi kažu već prouči malo istoriju.

Bosanac

pre 4 godine

Meni su pravoslavne crkve malo cudne - izgleda da su vise vezane sa naciju nego za Boga. Ako ja kao neko ko se ne osjeca Srbinom (a recimo svidja mi se pravoslavlje) zelim da postanem pravoslavac da li to znaci da moram biti I Srbin? Islam je potpuno nadnacionalan, katolicanstvo sa svim svojim podograncima poprilicno nadnacionalan samo je pravoslavlje u uskoj simbiozi sa nacijom I drzavom. Sta bi bio problem sa hrvatskom ili bosanskom pravoslavnom crkvom? Cisto teoloski.

Огњен

pre 4 godine

Волео бих да Црногорци који живе и раде овде у Србији организују у Србији неки скуп и изнесу свој став о свему овоме што се дешава, а има их колико и у самој Црног Гори.

EU Citizen

pre 4 godine

Za šta, za hapšenje zbog verbalnog delikta? :)) Bliži sam crnogorskoj vlasti nego opoziciji i mislim da je ovaj zakon uglavnom dobra stvar, ali s kojim pravom ovaj čovek i običnom građaninu, a kamoli verskom poglavaru može da preti zato što ovaj iznosi svoje mišljenje?

@Bosanac

pre 4 godine

Cisto teoloski, da probam da ti odgovorim: nema problema da postoje takve Crkve, ali je sporan nacin njihovog nastanka.

Ako nastanu na kanonski nacin i to odvajanjem od postojece PC (u ovom slucaju: SPC) - teoloski je sve OK.

Ako nastanu na nekanonski nacin (pogledati pod CPC ili nekada HPC) onda su to kvazi crkve iliti parasinagoge...ali Pravoslavna Crkva nisu.

Vera

pre 4 godine

Zar sloboda veroispovesti nije osnovno ljudsko Pravo? Kako bi bili da se promeni - Pravoslavna crkva U : Rusiji, Italy, Bosnia, Srbiji, Crnoj Gori, Etiopiji itd....

Cane

pre 4 godine

Puna podrška premijeru Crne Gore i državnim vrhu u uvođenju reda u svojoj državi, kao i pohvale našim rukovodiocima za nemešanje u unutrašnje stvari drugih država.

Lazo

pre 4 godine

Ko krši zakone zemlje, može da ode u zatvor. Crna Gora nije vlasništvo SPC pa da SPC može da ignoriše zakone Crne Gore. Ja sam Crnogorac i SPC nema nikakvu vlast nada mnom. Ako počnu da terorišu i krše zakon, onda će u zatvor. SPC odavno ignoriše zakone Crne Gore jer ne priznaje Crnu Goru. SPC je odbila da se registruje u Crnoj Gori kao što su uradile ostale vjerske zajednice, jer im je to navodno ispod časti. Ignorišu zakone Crne Gore. 95% popova SPC u Crnoj Gori nisu iz Crne Gore i dobar dio njih je na radnoj vizi i mogu da se protjeraju iz zemlje, kao što je već radjeno. Crna Gora je več protjerala nekoliko SPC popova koji nisu bili državljani. Amfilohije je državljanin i ne može da se protjeara ali ako krši zakon može da ode u zatvor. Ovo je 21. vijek. Religija nije jača od države. Ako vi u Srbiji hoćete pravoslavnu džamahiriju gdje zakoni ne važe za crkvu i popove, slobodno, niko od nas se neće buniti. SPC mora da poštuje crnogorske zakone, Neka se prvo registruju kao vjerska zajednica po zakonu, to je dobar početak.

NiDŽO

pre 4 godine

Dajte braćo srbi pa opametite se više... ja sam Hrvat iz dalmacije. Pa dajte odgovorite mi ima li smisla da je u Crnoj Gori (u kojoj je postojala Crnogorska pravoslavna crkva do 1918) SRPSKA a ne crnogorska pravoslavna crkva?! i kao šta smo i mi hrvati i srbi tribali prihvatiti da bosanci nisu ni hrvati ni srbi nego posebna nacija, tako vi srbi tribate sad opet prihvatiti da su crnogorci posebna nacija, tj narod sa svojom državom. Za to postoje mnoge osnove, duklja je postojala otprilike rano koliko i hrvatske i srpske kneževine prema tome ne vidim šta je sporno! I ode se radi o plaćanju poreza znači sve je uredu i dajte smirite se više

Mile Dodik

pre 4 godine

Jos jedan dokaz da ceo svet mrzi Srbiju. Sem objektivnih Rusa. Zar je moguce da toliko smetamo USA,Nemackoj,V.Britaniji,Izraelu,Francuskoj,Turskoj,svim svojim komsijama,...zar smo im jos opasnost I zele da nas nema. Imam utisak da svaki politicar na zapadu drhti kada cuje rec Srbija. Izgleda da stvarno ima istine u tome da smo mi najstariji narod na svetu I da zbog svoje superiornosti trpimo posledice.

Ns123

pre 4 godine

Crkva je odvojena od države, ali država ne bi da se odvoji od državne imovine.
(Narcisa Zec, 30. decembar 2019 18:29)

A i Crkva bi da kreira državne zakone, jel de!? E, pa onda skineš mantiju i kandiduješ se na izbore i ideš u Skupštinu.... ili je to lakše raditi iz oltara.

Anita

pre 4 godine

Zakon u Crnoj Gori ne bi bio sporan da se očigledno ne odnosi samo na SPC. Ali, više nego očigledno. Da se ne lažemo...prihod od priloga i donacija u manastirima, crkvama, njihova zemljišta, objekti. Svesni su Crnogorci da autokefaliju ne mogu da dobiju od Vaseljesnke patrijaršije, a sve ovo što rade jeste što imaju patološki kompleks od Srbije i svega srpskog (a da nije Srbije bili bi gladni). Pogledajte samo...Srbija je dežurni "krivac" za sve što se desi u regionu, a ima nacionalni kontest (Hrvatska, Crna Gora, BiH), a u realnosti nema veze s vezom. Sviđala se nekome istina ili ne, ali tako je.

Gde ja zivim

pre 4 godine

Koji smo mi bolesnici i moroni pa ovo je haos! Zar nije dovoljno da crkva bude pravoslavna? Ali neee...razlikuje se, grcka, srpska, makedonska, ruska, ukrajinska, crnogorska itd... Svi hoce da budu "glavni", a to veze sa zivotom i verom nema! Huska se narod medjusobno da se krvi, a za sta? Da vladike i popovi budu uskraceni za luksuzne limuzine i dzipove, posto njima je ispod casti da voze 'nesto slabije'. A drugo...bilo koje mesanje ovih nasih supljoglavaca sa vlasti u crnogorska pitanja je stvarno glupo. Oni su posebna drzava i donose zakone kako im volja. SPC u CG mora da saradjuje sa vlastima u CG, posto su im svakako blizi u odnosu na nase vlasti, ipak na njihovoj teritoriji zive i rade. Nemoguce je da niko, ama bas NIKO od susednih nam drzava ne valja, a da smo mi uvek u pravu! Sa svima smo u zavadi i to vise govori o nama, nego o svima ostalima!

Чујете ли Срби

pre 4 godine

Crna Gora je več protjerala nekoliko SPC popova koji nisu bili državljani. Amfilohije je državljanin i ne može da se protjeara ali ako krši zakon može da ode u zatvor. Ovo je 21. vijek. Religija nije jača od države. Ako vi u Srbiji hoćete pravoslavnu džamahiriju gdje zakoni ne važe za crkvu i popove, slobodno, niko od nas se neće buniti. SPC mora da poštuje crnogorske zakone, Neka se prvo registruju kao vjerska zajednica po zakonu, to je dobar početak.
(Lazo, 30. decembar 2019 18:31)
Ех Лазо где ће ти душа. Америка и Канада су много озбиљније државе од Милове прћије па не својатају српске цркве и манастире на својој територији нити протерују српске свештенике. Да знаш да ми дође да пукнем од муке што смо и ја и мој отац и мати годинама плаћали допринос за земљотрес у Црној Гори јер сад видим да нисте заслужили ни динар да цам се да а не да вас помажемо годинама после свих других.

Mirko

pre 4 godine

Ovo svojatanje crkve i pravljenje takozvane hrvatske pravoslavne crkve je isto tako radio i Ante Pavelić . Izmedju njega i aktuelne vlasti u CG sustinske razlike i nema . Ovi su i od turaka gori. Pita li se iko od njih gde ce im dusa? Njihova , njihove dece , familije.... pare sa sobom poneti nece. A ni kuce ni titule koje su sebi podelili.

crkva je smo okidač

pre 4 godine

Pazite vi šta radite hobotnico mafijaška, dobićete balkansko proleće. Imate taman toliko vremena da razmislite gde ćete u azil.

db wonder

pre 4 godine

Otimati imovinu bilo kome a kamo li SPC zbog promene drzavnog statusa CG od pre 100 godina je apsolutno ludilo. Predsednik Dukanovic gradi svoj sopstveni matrix u CG. Podelijo je narod oko Crkve i sada posmatra kako bi izvukao korist iz te sopstvene kreacije. Ludilo

didul.e

pre 4 godine

Zašto ste taj zakon nazvali "zakon o slobodi veroispovesti", kad on to uopšte nije!? Postoje tačke u tom "zakonu" koje podrazumevaju da vjerska zajednica mora unapred obavestiti državne predstavnike o izboru svog poglavara!

Vlast u CG se boji da bi na na čelu Mitropolije mogao biti postavljen neko ko je iz matične države Srbije, a to bi im bio šamar ipo!!

Ah da, zakon ste nazvali tako da bi sada mogli da govorite o tome kako crkva ne podržava "slobodu veroispovesti"!!

Velibora Džomića za mitropolita, naravno, kada zato bude vreme, i kada to bude željela Srpska Pravoslavna Crkva!!

Чујете ли Срби

pre 4 godine

А ти Марковићу мислиш да нећеш никада отићи са власти и да нећеш Богу на истину једног дана.

svasta

pre 4 godine

Svasta, naivnog li naroda. Pa Djukanovic vec vise od 30 godina manipulise sa razlikama svake vrste radi opstanka na vlasti, narocito kad neko pocne da postavlja nezgodna pitanja. Mnogo njega zabole za Srbe, Crnogorce, ovu ili onu crkvu, radi se o prostom skretanju paznje. Kad je skoro poceo da se znoji na konferencijama za stampu, ja sam se samo pitao sta ce sad da smisli. On Boga moli da se Srbi ne otkace od nacionalnog i crkvenog radikalizma, jer bi mu tek onda bio kraj i vise ne bi imao materijala.

Tata mata

pre 4 godine

A dakle ovladao si NOVOGOVOROM...
Nije problem u "zakonu" nego u onome koji se brani od bezakonja tog "zakona"? Odakle crpis mudrost, od Orvela ili od modernih politickih velicina poput Haradinaja i Pacolija?

Nikola

pre 4 godine

Kakve crne vize, sta pricate to?
Mislite da se narod igde ista pita?
Treba li narod da ostane u zavadi, a nista nije pitan?
Svako ima misljenje, moje je da blize nemamo i nikad imati necemo!

Svako dobro!

@ niDŽO

pre 4 godine

Brate Hrvoje, to što ti pišeš je glavna neistina i glavni spin Crnogorske vlade kojom Želi da opravda postupanja. CPC nikada nije postojala, postojala je Crnogorska mitropolija u sklopu Srpske Pravoslavne Crkve. Nemoj da vjeruješ svemu što ti lažovi kažu već prouči malo istoriju.

Bosanac

pre 4 godine

Meni su pravoslavne crkve malo cudne - izgleda da su vise vezane sa naciju nego za Boga. Ako ja kao neko ko se ne osjeca Srbinom (a recimo svidja mi se pravoslavlje) zelim da postanem pravoslavac da li to znaci da moram biti I Srbin? Islam je potpuno nadnacionalan, katolicanstvo sa svim svojim podograncima poprilicno nadnacionalan samo je pravoslavlje u uskoj simbiozi sa nacijom I drzavom. Sta bi bio problem sa hrvatskom ili bosanskom pravoslavnom crkvom? Cisto teoloski.

Pantagruel

pre 4 godine

Не ради се овде само о некретнинама, него о покушају убиства Његошеве идеологије. Три су темеља српске националне идеје. Први је култ светог Саве и са њим повезане династије Немањића. Други је косовски мит. А трећи Његошев завет позива будућим генерацијама Срба да освете Косово, те изврше мисију националног ослобођења и поновног уједињења свих српских земаља. Ношени тим заветом, наши стари су ратовали од 1876. до 1918. године и остварили наизглед немиогуће. Треба само погледати или промислити ко има интерес да се ништа слично не понови у наредном веку. Ако неко мисли да иза овога стоји једино Ђукановићев режим, тај не зна ништа о историји и геополитици. Баш као што је иза политике Бењамина Калаја у Босни и Херцеговини осамдесетих година 19. века стајао Беч, иза овога стоји НАТО коме је јединствена српска православна црква препрека да освоји сва срца и умове нашег народа на освојеним територија а. Зато ће ићи "ђоном" на њу гдегод буде био у могућности и настојати да је дезинтегрише. Уосталом, то је већ чињено у прошлости, кадгод су пропала или била у опадању царства којима је она служила као идеолошки апарат за кохезију и обједињавање територија. Најпре немањићке, а касније и Османско. Аустро-угари су први измислили рецепт да се црквама и уопште верским заједницама на њиховој територији (осим католичке којој су верно служили и она их благосиљала као своје браниоце) онемогући покоравање било којим спољним ауторитетом, осим њиховом цару. Зато на пример нису дозвољавали да карловачки митрополита поставља пећки патријарх. Исто су то урадили у са исламском заједницом у Босни и Херцеговини коју су силом одвојили од Османског султана као поглавара, након анексије Босне и Херцеговине 1878. Према томе, ништа се не дешава први пут и само на један начин тренутни токови могу бити преокренути (баш као што су преокретани и у прошлости), а тај начин није дипломатски, него подразумева најпре рушење постојећих царстава и потом формално потврђивање новоуспостављеног стања. За то ми Срби сами немамо снаге. Нема је за сада чак ни Русија, али видећемо да ли ће је имати у будућности, она или неко трећи за кога се ми будемо геополитички везали. Па и Пећку Патријаршију је у 16. веку обновио османски султан (давши јој притом никада већу територијалну надлежност која је тада први пут прешла преко Саве и Дунава), зато што је имао српског саветодавца у виду великог везира Мехмед паше Соколовића који није заборавио свој идентитет и за патријарха је поставио везировог рођеног брата Макарија.

EU Citizen

pre 4 godine

Za šta, za hapšenje zbog verbalnog delikta? :)) Bliži sam crnogorskoj vlasti nego opoziciji i mislim da je ovaj zakon uglavnom dobra stvar, ali s kojim pravom ovaj čovek i običnom građaninu, a kamoli verskom poglavaru može da preti zato što ovaj iznosi svoje mišljenje?

Vera

pre 4 godine

Zar sloboda veroispovesti nije osnovno ljudsko Pravo? Kako bi bili da se promeni - Pravoslavna crkva U : Rusiji, Italy, Bosnia, Srbiji, Crnoj Gori, Etiopiji itd....

Огњен

pre 4 godine

Волео бих да Црногорци који живе и раде овде у Србији организују у Србији неки скуп и изнесу свој став о свему овоме што се дешава, а има их колико и у самој Црног Гори.

@Bosanac

pre 4 godine

Cisto teoloski, da probam da ti odgovorim: nema problema da postoje takve Crkve, ali je sporan nacin njihovog nastanka.

Ako nastanu na kanonski nacin i to odvajanjem od postojece PC (u ovom slucaju: SPC) - teoloski je sve OK.

Ako nastanu na nekanonski nacin (pogledati pod CPC ili nekada HPC) onda su to kvazi crkve iliti parasinagoge...ali Pravoslavna Crkva nisu.