"Obavezuju se institucije Republike Srpske da ne prihvataju antidejtonske odluke"

U Banjaluci je po podne počela posebna sednica NSRS o antidejtonskom delovanju Ustavnog suda BiH.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.02.2020.

15:46

Ilustracija: Depositphotos/ pajche

Na sednici bi, između ostalog, trebalo da bude potvrđena privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno u izvornom tekstu Ustava BiH, kao Aneksa 4.

Pripremljeni zaključci današnje sednice sadržani su u osam tačaka među kojima je da NSRS obavezuje predstavnike RS u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U zaključcima, koje je objavila RTRS, stoji i da parlament zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH zarad definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Takođe, NSRS treba da obaveže predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

U Zaključcima se naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4, koji je Ustav BiH.

Zaključci potvrđuju da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Zaključcima se obavezuju sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Najzad, NSRS traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obaveste Narodnu skupštinu o sprovođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: