Koronavirus hara: Premašen broj obolelih od SARS-a

U Kini je potvrđeno 5974 slučaja zaraze koronavirusom, čime je prevaziđen broj obolelih u epidemiji SARS-a u toj zemlji 2003. godine, javlja CNN.

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2020.

11:05

Koronavirus hara: Premašen broj obolelih od SARS-a
EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Prema poslednjim podacima, koronavirus definitivno ima gornju krivulju putanje infekcije mnogo strmiju od SARS-a.

Bitna razlika između koronavirusa i SARS-a, koji inače pripadaju istoj grupi virusa, jeste to da se novi virus može preneti sa osobe na osobu i pre nego što se pojave simptomi.

Period inkubacije koronavirusa traje od 10 do 14 dana i neretko prolazi bez propratnih simptoma. Pošto osoba koja u sebi nosi virus može zaraziti druge, koronavirus je tihi ubica.

Šta znamo do sad

Prvi slučaj koronavirusa je zabeležen u Vuhanu u Kini, a sada se već proširio po Aziji i ostatku sveta.

Kineske vlasti pokušavaju da obuzdaju širenje virusa, dok druge zemlje evakuišu svoje građane iz Vuhana. Sve vreme se istraživači utrkuju da saznaju više o virusu, kako bi razvili vakcinu.

Brojevi: U Kini su umrle 132 osobe, a potvrđeno je 5.974 slučaja - što je nadmašilo broj slučajeva SARS-a tokom smrtonosne epidemije 2003. godine. Na globalnom nivou postoji 6.056 slučajeva koronavirusa.

Virus je svuda u Kini: Tibet, doskoro poslednja nezaražena regija, danas je objavila prvi sumnjivi slučaj. Ovo sugeriše da se koronavirus ne nalazi samo u gustim urbanim predelima, već da se proširio i na zabačene i ruralne kutke zemlje. Broj slučajeva u Kini se naglo povećao za skoro 1.500 od utorka i beleži skok od 30 odsto.

Globalno širenje: Za sada su zabeležena 83 slučaja izvan kontinentalne Kine u više desetina zemalja. Iako većina ovih slučajeva ima direktnu vezu sa Vuhanom, jedan potvrđeni slučaj koji ukazuje na to da je Nemac koji nije bio u Kini zaražen virusom - potvrđuje definitivno prenošenje sa čoveka sa čoveka.

Evakuacije: SAD i Japan su već doveli neke svoje građane iz Vuhana. Druge zemlje, poput Australije, Francuske, Indije i Južne Koreje, takođe, pripremaju planove evakuacije za stotine svojih građana.

Odgovor na virus

Kineski odgovor: Kineski zvaničnici su efikasno napravili karantin u kom je trenutno oko 60 miliona ljudi stavljajući brojne gradove pod delimično ili potpuno zatvaranje. Sada rade na pružanju pomoći preopterećenim bolnicama, koordiniraju sa drugim zemljama u vezi s evakuacijama i grade potpuno novu bolnicu u Vuhanu, koja bi trebalo da bude gotova za nedelju dana.

Medicinski napredak: Nema vakcine i naučnici još ne znaju mnogo o virusu - ali ima napretka. Istraživački timovi u Hongkongu i Australiji uspešno su uzgajali koronavirus iz uzorka pacijenta, koji će međunarodnim laboratorijama pružiti ključne informacije.

Kako se zaštititi: Preduzmite iste preventivne mere koje biste sproveli tokom sezone gripa. Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos i izbegavajte bliski kontakt sa bilo kojom osobom koja pokazuje te simptome. Često perite ruke sapunom i vodom, nosite hiruršku masku i dezinfikujte površine koje dodirnete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: