Australija željno dočekala kišu, ali preti nova opasnost

Velike grmljavine i jake kiše zahvatile su jutros po lokalnom vremenu delove istočne obale Australije. Zbog nastalih poplava zatvoreni su neki do glavnih puteva

Izvor: Tanjug

Subota, 18.01.2020.

10:13

Australija željno dočekala kišu, ali preti nova opasnost
EPA-EFE/PAUL BRAVEN

Istovremeno u delovima Australije koje nisu imale padavine traju borbe sa gotovo 100 požara u kojima je do sada poginulo 29 ljudi, uništeno više od 2.500 domova i spaljena površina jednaka veličini Nemačke.

Države Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinslend koje su najviše pogođene sušom i požarima, sada se bave jakim i kišama i poplavama.

U Kvinslendu su jutros zatvoreni putevi, kao i mnogi parkovi i turističke atrakcije, a neka stambena područja su poplavljena.

U delovima Novog Južnog Velsa je tokom olujne noći prekinuto snabdevanje strujom, a vatrogasne službe te države su saopštile da bi jake kiše mogle da pomognu da se pod kontrolu stavi 75 požara, prenosi Rojters.

U Viktoriji i dalje gori više desetina požara, ali je naredba za evakuaciju zbog požara u planinskom delu ukinuta.

U toj državi je već bilo jakih oluja koje su pomogle u gašenju požara, ali i stvaranju gustog nezdravog dima, što bi moglo uticati i na održavanje poslednjeg kola kvalifikacijskih mečeva na Australijan Openu.

Novozelandske obrambene snage su saopštile da u Australiju šalju više pojačanja, uključujući i one sa Fidžija, koji će se pridružiti kontingentima i specijalcima iz drugih zemalja, poput Japana i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: