Subota, 21.12.2019.

20:50

Makron dobio titulu poglavice; "Kolonijalizam je velika greška Francuske"

Francuski predsednik Emanuel Makron je u okviru posete Obali Slonovače proslavio 42. rođendan u Abidžanu.

Izvor: Beta/AFP

Makron dobio titulu poglavice;
EPA-EFE/ LEGNAN KOULA

Tamo je na poklon dobio titulu i odeću tradicionalnog poglavice.

"Tradicionalni i verski šefovi su me zamolili da vam prenesem da ste dobili ime 'N'džekual' što znači - mir, spokoj, tragač mira" na lokalnom jeziku, izjavio je zvaničnik Obale Slonovače Rober Begre Mambre na proslavi u hotelu u Abidžanu.

Zvaničnik je dodao da je Makron od sada "tradicionalni poglavica u pravom smislu reči".

Francuski predsednik je dobio odeću i predmete koje nose poglavice, a to su tradicionalna platnena haljina, potkošulja koja se nosi ispod haljine, plašt koji ide preko, lanac sa perlama, narukvice, prstenje, komandni štap, kao i odgovarajuće sandale i predmet nalik kratkoj metli za proterivanje muva.

Makron nije probao svoju novu odeću, ali je zahvalio zvaničniku i rekao je da se sada oseća "jače, bogatije jer je postao deo drugačije pripadnosti".

Prethodno je osoblje hotela Makronu pevalo rođendansku pesmu.

"Greška Republike"

Makron izjavio je posle sastanka sa predsednikom Obale Slonovače Alasanom Uatarom u Abidžanu da je kolonijalizam "greška Republike" Francuske.

"Često Francusku gledaju kroz pogled hegemonije i kolonijalizma, što je bila ozbiljna greška, greška Republike", rekao je Makron i pozvao na "okretanje novog lista".

Obala Slonovače je francuska kolonija od 1893. do 1960. kad je stekla nezavisnost. Makron završava posetu Abidžanu nakon koje treba da putuje u kratku posetu Nigeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: