Završen sabor u Nikšiću - izneta četiri zahteva

Završen je zvanični deo crkveno-narodnog sabora u Nikšiću ispred Saborne crkve, u kojoj su izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.12.2019.

13:53

Završen sabor u Nikšiću - izneta četiri zahteva
Ilustracija: Depositphotos/xload

Ključna poruka vlastima u Crnoj Gori je da pravoslavna Mitropolija traži bezuslovno zakonsko i ugovorno priznanje i uvažavanje.

Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, koja se oštro protivi donošenju vladinom Zakona o slobodi veroispovesti, traži to priznanje i uvažavanje i za tri eparhije - budimljansko-nikšićku, Zahumsko-hercegovačku i Mileševsku.

Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom CG kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovetnim uslovima, koji su sadržani u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

Zatraženo je i donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama.

Takođe, zatraženo je na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i verskih zajednica.

Poručeno je da ovi zahtevi nisu privilegije, već opšte pravo za sve crkve i verske zajednice i ponovljena poruka sa Trojičindanskog sabora da će Pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuvati, obnavljati i braniti sve svoje svetinje.

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore poručili su i da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava.

Podseća se da je dužnost države da svakome jemči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost, a da je dužnost države i da jemči slobodu, koja je prirodno pravo i da štiti imovinu, a ne da je otima.

Uprkos losem vremenu, prema zvaničnim procenama saboru je prisustvovalo između 6.000 i 7.000 vernika, a bilo bi ih, što je potvrdio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, i više da je nekim vernicima iz Republike Srpske, BiH i Srbije, koji su krenuli na sabor, bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Eparhija mileševska je saopštila da njenom sveštenstvu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a u saopštenju se navodi da su zaustavljeni na graničnim prelazima u Ranču Polju, Čemernu i Dobrakovu.

Na saboru su pročitana i pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, a koji su saglasni da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC.

U pismu koje je Vaseljenska patrijaršija uputila predsedniku Crne Gore, Milu Ðukanoviću, poručuje se da su s čuđenjem primili vest da je šef crnogorske države izrazio podršku stvaranju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), kao i da je vlada usvojila zakon o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva podržavljenje imovine MCP i još tri episkopije. Pročitajte još:

Šta su crkve poručile Đukanoviću

"Ne navlačite prokletstvo na svoje domove, porodice i potomstvo"

Hilandar poručuje: "Ukoliko se razmahne, ovo zlo može da nasrne i na sam život”

Opstrukcija dolaska, blokada na putevima, 150 policajaca u civilu - vernici ipak pristižu VIDEO

"Ili ćemo odbraniti svoju crkvu ili nestati"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: