"Nije lako prevazići zaostavštinu rata, ali interesi Srbije leže na Zapadu"

Geenral Vesli Klark, bivši komandant NATO snaga u Evropi, kaže da razume animozitet srpske javnosti prema NATO-u, ali postoje partnerski odnosi Srbije sa NATO.

Izvor: Beta

Sreda, 11.12.2019.

22:46

Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann

“Razumem da nije lako za Srbiju da prevaziđe zaostavštinu rata, ali po meni njeni pravi interesi leže na Zapadu", kaže Klark i dodaje:

"Integracija sa zapadom donela bi Srbiji znatne ekonomske, političke, pa i diplomatske prednosti. Srbija je poznata i po svojim naučnim dometima, počevši od Nikole Tesle pa nadalje. Zapad pruža mnogo veći teren za takva ostvarenja”.

On je ocenio da Zapad, posebno EU, nisu ispunili obavezu pružanja konzistentne ekonomske pomoći zemaljama Zapadnog Balkana, preuzetu tokom mirovnih pregovora 1995. godine, što je i glavni uzrok nestabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Nevolje su krenule od samog početka, jer nisu sprovođene važne tačke Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kada su snage za implementaciju mira (IFOR) povukle, Evropska unija nije u pravom smislu preuzela vođstvo, niti je u pravom smislu ispunila svoj deo obaveza, ocenjuje on.

"Na primer, posle uspešne demilitarizacije trebalo je otpočeti i sprovesti politički deo sporazuma, pre svega uspostavljanje funkcionalnog zajedničkog Predsedništva BiH, kao i uspostavljanje racionalnog i konstruktivnog odnosa između Republike Srpske i Federacije BiH. Funkcionisanje složene države je neizbežno atrofiralo”, ističe Vesli Klark.

Dugotrajni politički i ekonomski vakuum doveo je i do mešanja drugih u regionu, prvo u Republici Srpskoj, kaže Klark i dodaje da “Rusija želi da utiče i očuva svoje uporište u Republici Srpskoj i radi na tome. Što se tiče Evrope, ekonomski napredak je od ključne važnosti. Dakle, veća ulaganja od strane Evropske unije, značila bi otvaranje novih radnih mesta, pristup novoj tehnologiji. Pomogla bi i jačanju zajedničkih interesa svih u regionu i mogućem ponovnom približavanju država tog regiona”.

Vesli Klark se zalaže i za prijem u NATO, jer, bez obzira što je reč o malim zemljama, svaka od njih može da doprinese klubu severnoaltantskog saveza.

"Možda važnije od konkretnog doprinosa je stvaranje zajedničke politike, i uloga NATO-a u cilju stabilizovanja regiona, kako se ne bi vraćali u sukobe", zaključuje Vesli Klark u intervjuu za Glas Amertike na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: