"Garancija za trajni mir na Balkanu je ulazak svih zemalja u EU"

Počasni predsednik Evropskog saveta i bivši belgijski premijer Herman van Rompej je objasnio je šta je garancija za trajni mir na Balkanu.

Izvor: Beta

Utorak, 15.10.2019.

22:29

Tanjug/ Zoran Žestiæ

"EU je najbolja garancija za dugotrajan mir na Balkanu, to je san mnogih, to je dugoročna perspektiva", rekao je Van Rompej na konferenciji "EU i Srbija: zajednička sudbina", na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Van Rompej je kazao da "razume Vučića kada kaže da su Srbiji za ekonomski razvoj potrebni i drugi partneri, izvan EU" i dodao da Unija "nema ništa protiv toga", ali "ključ za dalji prosperitet Srbije nije u Pekingu, Moskvi ili Ankari, već u Briselu".

"Koristi koje druge zemlje mogu da donesu Srbiji manje su od koristi koje EU može da ponudi ;Srbiji", ocenio je predsednik Evropskog saveta od 2009. do 2014. godine.

Rekao je i da je za postizanje sporazuma Beograda i Prištine neophodno da postoji međusobno poverenje.

"Morate imati odnose u kojima može da dođe do poverenja, mora se obnoviti poverenje između Beograda i Prištine", rekao je Van Rompej.

Kazao je i da ne veruje da proces pristupanja Srbije Uniji može da bude okončan ako ne bude postignut dogovor Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

"Siguran sam da će problemi koji se odnose na vladavinu prava i druge oblasti (u pregovorima Srbije i EU) biti prevaziđeni, ali za kosovski problem nisam siguran", rekao je bivši belgijski premijer.

Vučić je rekao da je veoma retko da neko iz EU otvoreno kaže da je Kosovo "pitanje svih pitanja" za prijem Srbije u EU, kao što je to danas učinio Van Rompej.

"Svi drugi (iz EU) govore da je vladavina prava važnija od Kosova, a kada dođu na sastanak, pričaju samo o Kosovu, a ne o vladavini prava. To ne znači da ne moramo da poboljšamo stanje u nekim oblastima, ali uvek je Kosovo najvažnije", naveo je Vučić.

On je kazao da "svi očekuju da Srbija prizna Kosovo", ali da nema odgovora šta bi Srbija dobila zauzvrat.

"Kada pitam da li Srbija može da računa na članstvo u EU do 2025. godine ako reši kosovski problem, stalno čujem odgovor 'Pa, Aleksandre, vi ste pragmatičan čovek, vidite kakva je situacija' ", naveo je predsednik Srbije.

Na Vučićevo pitanje kada će Srbija postati članica EU ako rešenje za Kosovo bude postigla u naredne dve godine, Van Rompej je rekao da bi Evropska unija imala "moralnu obavezu" prema Srbiji ako bi Beograd ispunio nešto što Brisel traži ;od njega.

"Šta god da vam odgovorim, sumnjaćete u to što vam odgovorim", rekao je Van Rompej na Vučićevo ponovno pitanje kada će Srbija ući u EU.

Van Rompej je kazao i da EU i Srbija imaju "zajedničku sudbinu" jer "dele iste vrednosti", "deo su iste civilizacije" i jer je Srbija okružena članicama EU.

On je naveo da EU "kaska za nekima" u modernim tehnologijama, ali da su njene članice shvatile da mogu da postanu konkurentnije jedino zajedno.

"Ako ne verujemo u EU, izgubićemo globalnu bitku. Mi imamo potencijal da budemo svetska sila, a za to je potrebna zajednička volja (članica EU)", dodao je Van Rompej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: