Dačić o potezu Mogerinijeve: Sve su to igre

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarisao je potez šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.08.2019.

12:43

Dačić o potezu Mogerinijeve: Sve su to igre
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On smatra da Mogerinijeva pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti.

Mogerinijeva je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić u izjavi za Tanjug i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i "partnere".

"U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format - i istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano to je bilo potpuno nepotrebno, jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju, i pored učešća Prištine, neće biti prilika da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Neće se tamo razgovarati o dijalogu, jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci, kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik, u ovom slučaju Federika Mogerini", rekao je Dačić i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesnicima.

"Zbog čega bi Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni Briselski sporazum, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse, čime su direkno ubili dijalog?", upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.

"Beograd će ići na sastanak, ne zato što mislimo da Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se koristiti Gimnih formula, stavili do znanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez", rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Mogerinijeva pozvala Prišitnu da oni ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

"I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak, ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri", rekao je Dačić, uz ocenu da su to sve igre.

To su ipak igre koje ne donose nikakvu korist, samo donose političku štetu, rekao je šef srpske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: