Kolinda objasnila šta je mislila

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja izjava u vezi zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

14:23

Kolinda objasnila šta je mislila
Foto: EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

"Želim da istaknem kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstva prisile prema prekršiteljima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća", navedeno je iz kancelarije hrvatske predsednice za Index.hr.

Kako je navela, "sigurnost je temeljni uslov stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadataka".

"To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti", navedeno je u odgovoru iz kancelarije hrvatske predsednice.

Prethodno su mediji pisali da je tema svetskih medija postala izjava Grabar - Kitarović, koja je, kako su preneli, rekla da hrvatska policija nasilno vraća migrante s granice i da je "potrebno malo nasilja kada sprovodite pushback".

To je ona nedavno izjavila tokom boravka u Švajcarskoj za javnu televiziju SRF.

Predsednica Hrvatske je, kako je istakao Index.hr, priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

O tome su pisali Gardijan, Dojče vele kao i brojni drugi svetski portali, kao što su MSN, US Breaking News.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: