Fotografija koja je potresla svet izazvala burne reakcije (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Uznemirujuća fotografija Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći reku Rio Grande izazvala žestoke reakcije.

Izvor: RTS

Četvrtak, 27.06.2019.

09:07

Fotografija koja je potresla svet izazvala burne reakcije (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)
Foto: Tanjug/AP Photo/Rebeèa Blackwell

Test sadrži fotografiju koja je veoma uznemirujućeg sadržaja!

Burne reakcije nakon širenja fotografije internetom javile su se zbog načina na koji se administracija američkog predsednika Donalda Trampa odnosi prema deci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

Šokantna fotografija, snimljena u ponedeljak, a koja prikazuje tela oca i i dvogodišnje devojčice kako leže u mutnoj vodi, sumorni je podsetnik šta sve migranti čine kako bi stigli u SAD, prenosi RTS.

Otac i ćerka iz Salvadora stradali su dok su prelazili granicu iz Meksika prema Teksasu.

Nesreća je još i veća kada se uzme u obzir činjenica da je Tanja Martinez bespomoćno gledala kako joj se suprug i ćerka dave.

Meksička fotografkinja koja je prva snimila fotografiju navela je da je Oskar uspeo da prebaci ćerku na teksasku obalu reke i da je krenuo da se vraća po suprugu. Međutim, devojčica je skočila u vodu za ocem.

Nažalost, kada su se drugi put našli u vodi nisu uspeli da se izbore sa jakom rečnom strujom.

Porodica Martinez stigla je u izbeglički kamp Matamoros u nedelju i nadali su se da će uspeti da i zvanično zatraže politički azil u SAD.

Tačke na kojima se obično prelazi granica već dugo su preplavljene migrantima koji žele da zatraže azil u SAD. S obzirom na to da je administracija Donalda Trampa pooštrila kontrolu granice, migranti su primorani da biraju rute koje su slabije nadgledane, ali se nalaze na izuzetno nepristupačnom terenu.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da će zbog toga broj smrtno stradalih migranata biti sve veći.

Ministarka spoljnih poslova El Salvadora, Aleksandra Hil, rekla je da vlada te zemlje pokušava da pomogne preostalim članovima porodice i apelovala na ostale imigrante da ne rizikuju živote dok pokušavaju da uđu u SAD, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima američkih službi, u protekloj godini stradala su 283 migranata.

Služba za granice i carine SAD saopštila je da su iz iste reke Rio Grande spaseni otac sa malim detetom iz Hondurasa.

Vlada Gvatemale saopštila je da u Teksasu pronađeni mrtvi majka i troje dece iz Hondurasa, koji su posle prelaska reke Rio Grande dehidrirali zbog visokih temperatura.

Predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija pokušavaju da smanje broj imigranata koji dolaze u SAD iz Centralne Amerike.

Sa Meksikom je postignut dogovor da se imigranti zadržavaju u toj zemlji dok im nadležni u SAD ne razmotre zahteve za azil.

Američka administracija, takođe, razgovara sa vladom u Gvatemali o potencijalnom sporazumu koji bi od migranata zahtevao da zatraže azil u toj zemlji, a ne u SAD.

Fotografija koja sledi je veoma uznemirujućeg sadržaja!
Foto: Tanjug/AP/Julia Le Duc

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: