Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu, vrše pritisak

Nebojša Stefanović izjavio je da su netačne tvrdnje da će se na sednici Interpola razmatrati zahtev tzv. Kosova za prijem u ovu instituciju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.06.2019.

16:45

Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu, vrše pritisak
Foto: Epa/Christian Bruna

Stefanović kaže da tvrdnje prištinskih zvaničnika predstavljaju pritisak na članove Izvršnog komiteta i to u trenutku dok sednica još traje.

Stefanović je, u izjavi za Tanjug, pojasnio da je reč o sastanku na kome se ne donosi konačna odluka o dnevnom redu predstojeće Generalne skupštine Interpola, koja će biti održana u Čileu, već se samo članovi Izvršnog komiteta upoznaju sa zahtevom.

Konačni dnevni red, kao i odluka da li će se aplikacija takozvanog Kosova uopšte naći na sednici Generalne skupštine, biće poznati tek dva dana pre zasedanja, tačnije u oktobru, istakao je Stefanović.

"Uprkos ovakvim nedopustivim pritiscima na članove Izvršnog komiteta, nastavićemo snažno da se borimo da zaštitimo međunarodno pravo i naše nacionalne interese. Branićemo suverenitet Srbije, ali i integritet Interpola", podvukao je ministar.

Stefanović je istakao da poraz u Dubaiju prištinskim zvaničnicima očigledno nije bio dovoljan signal da pritisci ne mogu da budu jači od međunarodnog prava i pravila Interpola.

"Nastavljamo pravnu borbu, koju nikada nismo ni prekinuli. Sve članice Interpola ćemo još jednom upoznati zašto je politizacija ove organizacije loša po njen budući rad, ali i po celokupnu bezbednost u svetu", naveo je on.

Stefanović je rekao da će Srbija ponovo podsetiti sve članice Interpola da je, u skladu Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Srbije i kao takva ne može biti deo Interpola.

"Takođe, upoznaćemo sve sa 'Korelovom rezolucijom', koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije", rekao je Stefanović.

Prištinska Koha ranije danas je objavila da će Generalna skupština Interpola glasati o zahtevu Kosova za članstvo u toj instituciji, pozivajući se na tvrdnje zamenika generalnog direktora kosovskog Ministarstva spoljnih poslova Astrita Zemaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: