Stiglo upozorenje Kremlja: Tako nećete rešiti konflikt!

Kremlj je upozorio Volodimira Zelenskog, koji je od SAD zatražio nove sankcije Rusiji, da to neće doprineti rešavanju konflikta na istoku Ukrajine.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 21.05.2019.

19:51

Stiglo upozorenje Kremlja: Tako nećete rešiti konflikt!
Foto: GettyImages/Mark Kolbe

"Takva retorika neće pomoći Ukrajini da reši problem koji ima na jugoistoku", izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na sukobe između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika u kojima je od 2014. stradalo oko 13.000 ljudi.

Portparol Kremlja je rekao da samo Ukrajina može da reši sukobe na istoku te zemlje, ako se pridržava mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 2015. godine.

Dodao je da SAD ne mogu da utiču na taj dogovor, već je na Ukrajini da reši taj sukob.

Zelenski (41) je juče zvanično stupio na dužnost predsednika Ukrajine nakon pobede u drugom krugu izbora. Njegov prioritet je okončanje konflikta u istočnoj Ukrajini.

"Sami ne možemo da prebrodimo rusku agresiju", rekao je Zelenski na sastanku sa nekoliko američkih zvaničnika na marginama inauguracije. Novi predsednik je rekao da treba "pojačati sankcije" Rusiji.

Američka delegacija, koju je predvodio ministar energetike Rik Peri, pomenula je sankcije protiv gasovoda Severni tok 2, projekta koji će udvostručiti kapacitete isporuke gasa između Rusije i Nemačke, preko Baltičkog mora, čime se izbegava snabdevanje preko Ukrajine.

Peri je rekao da se SAD protive tom gasovodu i da postoji mogućnost da američke vlasti uvedu sankcije preduzećima u vezi sa Severnim tokom 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: