Orban naljutio Brisel: Fides suspendovan iz EPP

Mađarska vladajuća partija Fides suspenovana je iz Evropske narodne stranke (EPP) zbog, kako se navodi, antievropske kampanje.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

19:21

Orban naljutio Brisel: Fides suspendovan iz EPP
Foto: Tanjug/AP/Fransisco Seco

Za suspenziju je glasalo 190 članova, a protiv su bila samo tri člana najjače evropske političke grupacije.

"Fides je nakon današnjeg glasanja članova EPP suspendovana odmah, do daljng", naveo je predsednik EPP Žozef Dol na svom nalogu na Tviteru.

Dol je nakon današnjeg sastanka skupštine EPP naveo da se suspenzija odnosi na prisustvo partije Fides na stranačkim sastancima, kao i na pravo glasa odnosno predlaganje kandidata za pozicije koje pripadaju EPP.

Do izglasavanja suspenzije Fidesa unutar Evropske narodne partije došlo je posle sukoba Orbana sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, takođe članom EPP, oko migracione politike.

Istovremeno u EU i Evropskom parlamentu već više godina postoji i zabrinutost zbog poštovanja vladavine prava u Mađarskoj, koju predvode premijer Viktor Orban i njegova stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: