Šta pokazuje analiza Komisije za posledice bombardovanja

"Deca rođena između 1999. i 2015. godine bila su izložena toksičnom faktoru koji je uticao da budu podložni malignim bolestima."

Izvor: Beta

Utorak, 19.03.2019.

12:24

Šta pokazuje analiza Komisije za posledice bombardovanja
Screenshot

To je pokazalo istraživanje Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine koje je predstavljeno danas.

Predsednik te komisije Darko Laketić kazao je novinarima u Skupštini Srbije da se istraživanje odnosilo samo na decu, jer su ona manje izložena drugim faktorima rizika poput pušenja.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", a pokazalo je da su najčešći tumori kod dece stare do četiri godine neuroektodermali, kod onih od pet do devet godina tumori krvi, od 10 do 14 godina tumor mozga, a od 15. do 18. godine solidni tumori.

"Ovo istraživanje nam nedvosmisleno pokazuje da je više generacija u određenom osetljivom periodu bilo izloženo nekom faktoru koji ih je učinio osetljivijim za oboljevanje od određene maligne bolesti u odnosu na druge generacije u istom uzrastu", rekao je Laketić.

Laketić je kazao da Srbija ima novac za istraživanje posledica NATO bombardovanja, kao i stručnjake, ali nije siguran da ima dovoljno sofisticirane opreme, te da će morati da je, ili nabavi, ili da se osloni na partnere iz inostranstva koji tu opremu imaju.

"Mislim na Italijane, koji su nam predali celokupnu dokumentaciju njihove Komisije i ponudili pomoć za analizu biohemijsku ili toksikološku", kazao je Laketić.

On je ocenio da je bombardovanje 1999. godine ostavilo nesagledive posledice po Srbiju, za koju je rekao da je "zemlja žrtva" koja, ne samo iz svojih, već iz civilizacijskih razloga mora da sačuva istinu "za opomenu i nauk sebi i drugima".

"Nisam siguram da postoji jedinstvena nacionalna svest o stradanju Srbije u NATO agresiji 1999. godine, ali takva nesreća u celokupnoj srpskoj istoriji ne može se i ne sme zaboraviti, niti umanjivati ili prilagođavati prema potrebama i interesima velikih ili malih sila", rekao je on.

Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije osnovana je prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: