Ponedeljak, 31.10.2022.

14:57

I šta ćemo sad? Ukrajini "zatvorena" vrata – jedna država sve koči

Švajcarska ne dozvoljava Nemačkoj da prebaci u Ukrajinu protivavionsku municiju švajcarske proizvodnje, piše Frankfurter Allgemeine.

Izvor: B92

I šta ćemo sad? Ukrajini
Foto: Profimedia

List primećuje da je 14. oktobra Kijev izvestio da ukrajinska vojska ostaje bez municije za nemačku ZSU Gepard.

Istovremeno, Bundesver ima određene zalihe municije za Gepard u skladištima i nemačko Ministarstvo odbrane je izrazilo spremnost da ih prebaci u Ukrajinu, međutim, poteškoća leži u činjenici da su granate koje su preostale u skladištima proizvedene od strane kompanije za oružje Oerlikon-Buhrle iz Švajcarske.

"Nemačka se obavezala da neće isporučivati ovu municiju bez saglasnosti švajcarske strane. U međuvremenu, Švajcarska zabranjuje izvoz švajcarskog oružja u Ukrajinu zbog njenog neutralnog statusa", ​​navodi se u tekstu članka InoTV.7

Predsednik Saveza Bundesvera pukovnik Andre Vistner rekao je ranije da se oružje iz Nemačke u Ukrajinu prenosi sa vojnih zaliha bez mogućnosti dopune.

Istovremeno, novi ukrajinski ambasador u Nemačkoj, Aleksij Makejev, kritikovao je količinu pomoći koju Berlin dodeljuje Kijevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: