Subota, 28.07.2018.

09:20

Toplotni talas hara Evropom: "Ekstremno će biti normalno"

Topli talas koji je zahvatio zapadnu i centralnu Evropu nastaviće se i tokom ovog vikenda, izuzev Francuske i zemalja Beneluksa.

Izvor: Beta, Tanjug

Toplotni talas hara Evropom:
Foto: Gettyimages

U tim zemljama se danas očekuje kratkotrajno osveženje, navedeno je na sajtu Sivir veder Jurop (Severe Weather Europe).

U zapadnoj Evropi juče popodne bile su zabeležene temperature od 35 do 38 stepeni. Visoke temperature biće zastupljene i u nedelju, u zapadnoj i centralnoj Evropi.

Inače, hrvatski mediji pišu da se toplotni talas početkom naredne nedelje očekuje i u Hrvatskoj.

“Toplotni talas prvo će stići na Jadran, odnosno na severni Jadran, a dnevne temperature će se kretati oko 34 stepena. To će se prolongirati i na ponedeljak, a zahvatiće i unutrašnjojst zemlje jer će noći biti vrlo tople”, saopštio je Državni hidrometeološki zavod.

Veoma visoke temperature pogodile su Evropu čak i u onim delovima u kojima to nije uobičajeno u ovo doba godine, u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj.

U Nemačkoj i zemljama Beneluksa u petak je bilo od 37 do 39 stepeni. U Velikoj Britaniji petak najtopliji dan ovog leta – 35 stepeni.

Temperature su porasle i u Španiji i Portugalu, a na istoku Španije približile su se četrdesetom podeoku.

U Skandinaviji temperature do 33 stepena.

U ponedeljak će te temperature preko Francuske i Italije stići do zapada Balkana i doneti temperature od 36 do 39 stepeni.

U Hrvatskoj je na snazi žuto upozorenje za područje Rijeke.

U Srbiji ipak i dalje nestabilno. Danas se očekuje toplo vreme, ali sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša temperature do 30 stepeni. Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Evropu predstavlja "nedvosmisleni znak" klimatskih promena koje postaju "sve izvesnije", navodi se u danas objavljenoj preliminarnoj studiji naučnika svetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution - WWW).

Od početka toplotnog talasa koji je zahvatio severnu hemisferu pre nekoliko nedelja, naučnici ističu da taj talas odgovara ranije predstavljenom modelu o klimatskim promenama.

Naučnici su ipak upozorili da globalno gledano jedan klimatski poremećaj ne može da se pripiše samo ekstremnim vremenskim prilikama jer postoje i drugi faktor kao što je ljudski faktor.

Istraživači su ispitivali klimatske modele i zaključili da trenutni toplotni talas zabeležen u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj odgovara tom modelu klimatskim promena koje su sve izvesnije.

"To je nedvosmisleno znak klimatskih promena. Ono što se smatralo ekstremno toplom situacijom postaće uobičajeno vreme, a u nekim slučajevima već i jeste", rekao je naučnik Frederik Oto.

Mreža WWA već je prošle godine navela da je toplotni talas u leto 2017. godine bio takođe znak određenih klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: