Petak, 13.01.2023.

11:40

Rusi: Oslobodili smo Soledar; "Nije tačno"

Ministarstvo odbrane Rusije upravo je najavilo uslobađanje Soledara.

Izvor: Sputnjik

Rusi: Oslobodili smo Soledar;
EPA/ANATOLII STEPANOV

Naime, već nekoliko meseci traje bitka oko ovog, naizgled ključnog mesta.

Rusi su nedavno saopštili da su ga zauzeli, ali Ukrajinci su tvrdili da su njihove trupe i dalje u Soledaru.

"Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom oslobađanja Soledara uništile tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema "hajmars“, "oljha“ i "uragan“ u pravcu zauzetih uporišta.

Tokom oslobađanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa severne i južne strane.

Samo u poslednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, oslobađanje Soledara omogućava da se preseku putevi za snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice.

Kijev: Nije tačno

Ruske tvrdnje da su njene snage zauzele grad Soledar nisu tačne, smatra ukrajinski zvaničnik, a prenosi CNN.

Serhij Čerevatji, portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za list RBC-Ukrajina da se borbe i dalje vode u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: