Utorak, 08.03.2022.

10:30

Evropski parlament: Na današnjem rasporedu sankcije Miloradu Dodiku

Evropski parlament na današnjoj sednici trebao bi da razmatra situaciju u BiH, ali i uvođenje sankcija članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Izvor: Blic

Evropski parlament: Na današnjem rasporedu sankcije Miloradu Dodiku
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kako je rečeno iz EU, Unija će iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza, ali za oštre mere potrebno je da svi glasaju za.

"U januaru je Savet ministara spoljnih poslova raspravljao o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente, uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dok god se ne donese odluka", rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u BiH", istakao je Stano.

On naglašava da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno.

Poslanik u nemačkom Bundestagu Josip Juratović kaže da je, zbog situacije u Ukrajini svima jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji.

"Na tom fonu trebaju biti i zemlje koje žele u Evropsku uniju, pa Dodiku treba staviti do znanja da se treba vratiti u institucije i prihvatiti se funkcije u kojoj predstavlja BiH. Pošto BiH ima jasan stav o pitanju solidarnosti sa Ukrajinom, sankcije se mogu odnositi samo na njega i dobiće lične probleme", navodi Juratović.

Ranije u Evropskoj uniji nije bilo jedinstvenog stava o sankcijama koje treba uvesti Miloradu Dodiku, ali su sa ratom u Ukrajini prioriteti u Uniji promenjeni. Potrebna je još jedna rasprava u Evropskom parlamentu o tom pitanju, kažu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: