Sreda, 02.02.2005.

08:51

Nov proizvod: Vlast-Crkva-Hag

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve inicirao je razgovor s haškim optuženikom i premijerom Srbije.

Izvor: B92

Default images

Patrijarh Pavle se u utorak sastao s generalom Vladimirom Lazarevićem, koji u četvrtak putuje u Hag, i Vojislavom Koštunicom. Kako navodi na svojoj Internet-prezentaciji, SPC poštuje i visoko ceni Lazarevićevu odluku da sledi težak put u interesu otadžbine.

Profesor Beogradskog univerziteta Ljubiša Rajić kaže kako ne veruje da je došlo do promene stava Crkve prema ratnim zločincima, pogotovo što Crkvu, prema njegovoj oceni, ne vodi patrijarh, već ultradesničarske vladike i episkopi Atanasije, Amfilohije i Filaret. Rajić nije iznenađen razgovorom generala premijera i patrijarha, a koji vidi kao marketinški potez Vlade Srbije.

"Neko iz Evropske unije ili iz NATO-a je verovatno debelo uvrnuo uši Koštunici, pa je on požurio da moli patrijarha za podršku, a verovatno neko pritiska SPC, može biti preko situacije u RS ili na Kosovu, ili im je generalno neko nešto rekao, i sada pokušavaju da spasavaju Koštuničinu popularnost pred moguće nove izbore, da se SPC pokaže kao moderna, s jedne strane, dok s druge strane zdušno podržava de facto ratne zločince, kao što su Karadžić, Mladić i mnogi drugi", kaže Rajić.

Pokriće

Ljubiša Rajić ocenjuje da je ipak dobro što je patrijarh to učinio, iako neiskreno, jer će možda nekom drugom biti lakše da kaže da optuženici moraju da se brane na sudu. "Nisam ubeđen da će poslušati, a ako i poslušaju, neće otići zato što im je to patrijarh rekao. Oni će to iskoristiti kao neko pokriće, ali će verovatno otići zato što im Vlada obećava zlatna brda i doline ako odu i spasavaju njen ugled i njene glasače", kaže on.

General Vladimir Lazarević optužen je pred Haškim Tribunalom za kršenje zakona i običaja ratovanja i za zločine protiv čovečnosti na Kosovu 1999.

Drugari-penzioneri

Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić priredio je prijem u čast Vladimira Lazarevića, a Lazarević je Nišlijama zahvalio na podršci. "Živi bili, pa se nadam da ćemo se uskoro videti", rekao je Lazarević na prijemu u Skupštini grada Niša.

Smiljko Kostić je Lazareviću rekao da je uveren da će se videti ponovo i možda zajedno dočekati penzionerske dane. "Zahvaljujem vam se kao velikom generealu srpske vojske na činu koji ste učinili da pomognete narodu i u miru, kao što ste to radili i u ratu. Ubeđen sam da će vaša oficirska čast biti iznad svih onih koji vam ne misle dobro i pobediti u trenucima kada dajete veliku odbranu i kada polažete najveći životni ispit", rekao je Kostić, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: