Sreda, 01.03.2023.

12:38

Upis u prvi razred: Roditelji, spremite se

Čeka vas upis u prvi razred baš ove, 2023. godine? Da biste što lakše, brže i bezbrižnije prošli kroz čitav proces, neophodno je da budete dobro informisani.

Izvor: B92, M. M. G.

Upis u prvi razred: Roditelji, spremite se
Ilustracija: Shutterstock/Studio Romantic

Sva deca će krenuti u školu u različitim fazama razvoja i to je sasvim normalno. Ali postoje određene stvari koje svi roditelji i staratelji mogu učiniti kako bi osigurali da su deca spremna za ovo novo iskustvo.

Portal B92.net vam otkriva šta je sve potrebno i kako bolje da se spremite za novi početak.

Emotivno pripremite svoje dete

Upoznajte školu – Nova mesta i ljudi mogu biti veoma zastrašujući za mališane. Upoznavanje sa njihovim novim okruženjem, kao i upoznavanje sa učiteljima, pružiće vašem detetu sigurnost da ide u poznato i prijatno okruženje.

Razgovarajte o tome šta da očekujete – Pričajte sa detetom o tome šta može da očekuje u novom okruženju. Polako ga upoznajte sa time kako će njegov dan izgledati kada postane đak prvak. Ohrabrite svoje dete da sa vama podeli sve nedoumice koje ima, a nakon toga zajedno dođite do odgovora ili rešenja za njih.

Razgovarajte o upoznavanju novih prijatelja – Polazak u školu često znači i to da se deca opraštaju od starih prijatelja, sa kojima su uživali u vrtićkom i predškolskom uzrastu. Takođe znači i da će u narednom periodi biti mnogo trenutaka u kojima će se sticati novi prijatelji. Razgovarajte sa svojim detetom o tome. Uverite ga da će i dalje moći da viđa svoje drugare iz vrtića. Ali mu isto tako stavite do znanja da će upoznavanje sa novim drugarima njima zapravo doneti neka nova iskustva.

Uspostavite rutinu i držite se nje – Nametnite rutinu koje ćete se pridržavati tokom školske nedelje. Naviknite dete da na vreme ide na spavanje i da se budi ranije. Razgovarajte o tome kada bi trebalo da radi svoj domaći zadatak i napomenite da će i dalje postojati ograničenja kada je TV u pitanju. Počnite da uspostavljate rutinu bar mesec dana pre polaska u školu.

Šta je potrebno za upis u prvi razred osnovne škole

Sada možemo preći i na stvari koje su zakonom predviđene za upis u prvi razred.

Jasno vam je da se u prvi razred osnovne škole upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Kada je u pitanju upis u prvi razred osnovne škole, tačno vreme nije zakonom utvrđeno, ali se najčešće deca upisuju od početka aprila do kraja maja svake godine.

Kada je upis u prvi razred u pitanju, ono na šta posebno morate obratiti pažnju jesu dokumenti za upis u osnovnu školu.

Dokumenti za upis u osnovnu školu

Ilustracija: Shutterstock/Africa Studio
Prilikom upisivanja deteta u osnovnu školu potrebno je da priložite sledeće dokumente koji su tu kako bi potvrdili identitet deteta i kao dokaz da je dete državljanin Republike Srbije.

Dokumenti koji su vam potrebni za upis deteta u prvi razred

* Izvod iz matične knjige rođenih

* Uverenje o pohađanju predškolskog programa

* Dokaz o lekarskom pregledu deteta

* Dokaz o prebivalištu roditelja

Izvod iz matične knjige rođenih se može dobiti u opštini na čijoj teritoriji roditelj dece ima prebivalište, a u pojedinim opštinama moguće je i naručiti izvod telefonom ili putem internet sajta. Uverenje o pohađanju predškolskog programa će vam izdati predškolska ustanova koju je dete pohađalo.

Dokaz o lekarskom pregledu deteta će vam izdati pedijatar nakon završenog celokupnog lekarskog pregleda.

Uverenje o prebivalištu će vam izdati službenik u policijskoj stanici u mestu ili opštini prebivališta. Ne zaboravite da ponesete ličnu kartu sa sobom.

Sistematski pregled za upis u prvi razred

Sistematski pregled je obavezan za svako dete. On se sastoji od sledećih pregleda:

* otorinolaringologa,

* oftalmologa,

* lekara fizijatra,

* logopeda,

* stomatologa,

* laboratorijske analize krvi i urina,

* provera vakcinalnog statusa i vakcinacija.

Testiranje dece za upis u prvi razred

Još jedan bitan segment, kada je upis u prvi razred u pitanju, jeste i testiranje koje vrše školski pedagog i školski psiholog.

Kako bi psiholog i pedagog procenili da li je dete spremno za polazak u školu, spovešće testiranje na kom se ispituje:

* emotivna zrelost deteta,
* socijalna zrelost deteta,
* kognitivna, odnosno intelektualna zrelost deteta.

Pored ovih obaveznih stvari, bitno je naglasiti i da je svaka škola dužna da upiše svako dete sa područja škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, u skladu sa mogućnostima i kapacitetima škole.

Roditelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis.

Škola je dužna da obavesti roditelja o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta.

Elektronski upis

Od školske 2020/2021. godine, roditeljima je olakšano te je omogućen upis dece u prvi razred osnovne škole putem Portala eUprava, a takođe je omogućena i usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje.

Preko aplikacije eUpis pribavlja se potrebna dokumentacija (matična knjige rođenih, evidencija prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu), čime je roditeljima skinut teret sa leđa, te ne moraju oni da pribavljaju i donose dokumentaciju koja je potrebna za upis, već umesto njih to završava škola.

Prijava za upis

Upis u prvi razred 2023/24. godine obaviće se u periodu od 3. aprila 2023. do 31. maja 2023. godine.

Ukoliko želite da vaše dete pohađa i produženi boravak, kako biste ostvarili pravo na to, moraćete da ispunite sledeće kriterijume:

* oba roditelja moraju biti u radnom odnosu,
* deca samohranih roditelja,
* deca koja nastavu pohađaju po prilagođenom programu.

A kada sve ovo prođe, i kada završite sa svim obavezama oko upisa u prvi razred, čeka vas divno leto, tokom kojeg ćete moći da razgovarate o svemu što vas čeka od septembra.

Volite se, grlite se, igrajte se i uživajte u svakom trenutku.
Na kraju svega, budite ponosni na sve što ste do sada kao porodica doživeli i ostvarili.

Srećan vam polazak u prvi razred. I vama, a i vašoj deci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: