Svet 1

01.04.2024.

12:45

Odigrao je ključnu ulogu u kočenju Putinove invazije i sada je spreman da bude novi Erdogan

Inženjer Selčuk Bajraktar glavni tehnološki direktor vojne kompanije “Bajkar Makina”, Erdoganov zet, potencijalni je novi čelnik Turske, pišu mediji.

Izvor: Jutarnji list

Odigrao je ključnu ulogu u kočenju Putinove invazije i sada je spreman da bude novi Erdogan
Profimedia

Podeli:

Njegovi dronovi odigrali su ključnu ulogu u zaustavljanju ruske invazije na Ukrajinu na početku sveobuhvatne invazije, a sada postoje ozbiljna nagađanja da bi upravo on mogao naslediti turskog predsednika u post-Erdoganovoj eri.

Jutarnji list poidseća da su ovo gvikenda završeni lokalni izbori u Tusrkoj, u kojima su birani gradonačelnici u 81 turskom gradu i opštini.

IPak, ti izbori se ne posmatraju samo kao lokalni jer je reč o poslednjim izbori predsednika Turske Tajiša Redžepa Erdogana, a koji bi mogli odlučivati o njegovoj političkoj sudbini.

Erdoganu, naime, za četiri godine ističe treći mandat i prema zakonu se više ne sme kandidovati za predsjedničku funkciju. Iako postoje spekulacije o mogućoj promeni Ustava, koja bi mu omogućila još jedan mandat, sam Erdogan je rekao da je spreman da "preda štafetu" sledećoj generaciji.

Već sada postoje spekulacije ko bi ga mogao naslediti, i tako je u prvi plan izašao Erdoganov zet.

"On je Erdoganov zet sa svim ispravnim znanjem i veštinama. Mislim da je sve usmereno prema Bajraktaru,” rekao je za Volstrit džurnal Burak Kadercan, stručnjak za tursku politiku i profesor pri Američkom mornaričkom ratnom koledžu.

Rođen u Istanbulu u porodici inženjera, Bajraktar se oduvek kretao u visokim političkim krugovima. Njegov otac, Ozdemir Bajraktar, poznavao je Erdogana iz vremena dok su odrastali na obali Crnog mora.

Ozdemir 1990-ih osniva svoju kompaniju za autodelove u kojoj je Selčuk proveo veliki deo svoje mladosti, igrajući se s modelima aviona.

Nakon studija u Istanbulu, otišao je u SAD, gde je na univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao s radom kojim je demonstrirao koordinaciju vazduh-zemlja bespilotnih letelica u formacijskom letu.

Pri povratku u Tursku, počeo je da izrađuje prototipove dronova u porodičnoj fabrici. U to je vreme Turska radila na izgradnji sosptvene odbrambene industrije, koja bi mogla izdržati poremećaje u lancima snabdevanja sa Zapada i Bajraktarov otac je video da bi projekti njegovog sina mogli imati vrednost i pomogao mu je da ih testira s turskom vojskom.

Tako je 2014. Bajraktar predstavio prototip za bespilotnu letelicu koja može nositi oružje - svoj revolucionarni proizvod TB2.

Profimedia

2022. Bajraktar TB2 postala je letelica koja se najviše izvozi u svetu, a mnogi je smatraju  za kalašnjikova među bespilotnim letelicama.

Bajraktarovi dronovi odigrali su važnu ulogu na početku sveobuhvatne Putinove invazije na Ukrajinu, kad su ih ukrajinske trupe koristile za napade na konvoje ruskih oklopnih vozila.

Najveća prednost ovih letjelica je u tome što nanose značajnu štetu ruskoj vojsci uz vrlo mali rizik za Ukrajince.

Sam Bajraktar propagira tehnonacionalizam koji nadilazi sekularno-religijsku podelu i radi toga uživa sve veću popularnost među turskim stanovništvom.

Njegov imidž inženjera i preduzetnika predstavlja suptilan, ali značajan odmak od Erdoganove vladavine, koja je oslabila turske institucije i centralizovala moć oko predsednika.

Ankete pokazuju da je turski Elon Musk, kako Bajraktaru često tepaju njegovi obožavaoci, trenutno jedna od najpopularnijih javnih osoba u zemlji.

Selčuk Bajraktar, a posebno njegov brat Haluk, koji je postao izvršni direktor Bajkara nakon što im je otac umro 2021., su među Erdoganovim najužim krugom savetnika i preuzeli su istaknutu ulogu predstavljanja zemlje u inostranstvu

Haluk Bajraktar često posećuje Ukrajinu, a snimljen je i prošle godine kako dočekuje predsednika Volodimira Zelenskog u Turskoj.

Bajraktar je rekao da nema političkih ambicija, ali takođe ne bi odbio ako Erdogan od njega zatraži da se kandiduje na budućim izborima. "Možda bih rekao da, ali to će zavisiti od  okolnosti", rekao je u intervjuu za Volstrit džurnal prošle jeseni.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: