Svet 2

30.03.2024.

20:19

Putinov prijatelj: Arapski svet se uvlači u rat, doći će doći do nuklearnog udara

Usred tekućeg rusko-ukrajinskog rata, prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, Viktor Medvedčuk, nedavno je predvideo da će "najverovatnije" doći do nuklearnog udara.

Izvor: newsweek

Putinov prijatelj: Arapski svet se uvlači u rat, doći će doći do nuklearnog udara
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Podeli:

Putin i visoki ruski zvaničnici su u više navrata pretili nuklearnom eskalacijom protiv Kijeva i njegovih zapadnih partnera otkako je Moskva započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

U petak, prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, proruski ukrajinski političar Medvedčuk, koji je prognan u Rusiju 2022. godine u zamenu za ukrajinske ratne zarobljenike, predvideo je da će nuklearni udar "najverovatnije" uslediti jer Zapad nastavlja da "potvrđuje svoje pravo na globalnu dominaciju".

"Ako kolektivni Zapad nastavi da afirmiše svoje pravo na globalnu dominaciju, ljudski kapital Ukrajine u svakom slučaju neće biti dovoljan... Ako nastavimo politiku rata do gorkog kraja, pre ili kasnije će morati da se uvedu strane trupe. I najverovatnije, ćemo na kraju videti nuklearni udar", rekao je on.

Medvedčuk, međutim, ne isključuje da bi zemlje van Evrope mogle da budu uključene ako se sukob proširi.

"Jasno je da se arapski svet uvlači u rat, a nakon toga će biti uključene i Kina i Indija, koje nemaju problema sa vojnicima."

Ova izjava dolazi nakon što su zapadni lideri, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, nemačkog kancelara Olafa Šolca i generalnog sekretara Severnoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg, dosledno upozoravali da je direktna konfrontacija Rusije i NATO nezamisliva s obzirom na nuklearne uloge.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: