Svet 1

27.03.2024.

19:03

Češka uvela nove sankcije: Ne možete da širite proruski uticaj

Vlada Češke uvela je danas sankcije proruskom ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku i onlajn-portalu "Glas Evrope" zbog vođenja "operacije proruskog uticaja" u Evropi.

Izvor: Tanjug

Češka uvela nove sankcije: Ne možete da širite proruski uticaj
Shutterstock/kavalenkava

Podeli:

Medvedčuk, koji je 2022. godine prebačen u Rusiju u zamenu za ukrajinskog ratnog zatvorenika, prikriveno je finansirao operacije uticaja portala, registrovanog u Češkoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke, prenosi Rojters.

Ova "proruska kampanja" uoči dolazećih evropskih izbora uključivala je nipodaštavanje "teritorijalnog integriteta, suvereniteta i slobode Ukrajine", kao i "finansijsku podršku evropskim političarima".

Sankcije su uvedene i izralskom državljaninu Artemu Marčevskom, koji je vodio portal po instrukcijama Medvedčuka, šireći "antiukrajinsku propagandu i dezinformacije".

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da su aktivnosti Medvedčuka i Marčevskog bile namenjene da pomognu Rusiji da stekne uticaj u zemljama Evropske unije i u Evropskom parlamentu.

Sankcije podrazumevaju zamrzavanje njihovih finansijskih sredstava, a uvedene su na osnovu saznanja češke tajne službe BIS.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: