Svet 0

26.03.2024.

9:20

Oglasili su se: "Pristajemo"

Palestinski islamski pokret Hamas pozdravio je poziv Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na prekid vatre, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Klix.ba

Oglasili su se: "Pristajemo"
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

"Naglašavamo nužnost postizanja trajnog prekida vatre koji vodi do povlačenja svih cionističkih snaga iz Pojasa Gaze i povratka raseljenih Palestinaca u domove koje su bili prinuđeni da napuste", poručili su iz Hamasa.

Istakli su da su spremni da se uključe u proces razmene zarobljenika.

"Takođe potvrđujemo našu spremnost da se uključimo u trenutni proces razmene zarobljenika koji vodi do oslobađanja zatočenika i zarobljenika obe strane. Pozivamo Savet bezbednosti da izvrši pritisak na okupaciju da se pridržava primirja i zaustavi rat genocida i etničkog čišćenja protiv našeg naroda", saopšteno je iz Hamasa.

Hamas je ponovio pravo palestinskog naroda na uspostavljanje nezavisne i suverene palestinske države s al-Qudsom kao glavnim gradom. Takođe je istaknuto pravo palestinskog naroda na povratak u svoju domovinu i njegovo pravo na samoodređenje, kako je propisano međunarodnim odlukama i međunarodnim pravom.

Hamas je naglasio potrebu da se zaštiti sloboda kretanja za sve palestinske građane, kao i kretanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući tešku opremu koja će biti korišćena za misije spašavanja i oporavka hiljada ljudi koji su ostali ispod ruševina stvorenih izraelskim bombama.

Hamas je takođe izrazio zahvalnost na naporima Alžira i svih drugih članica Saveta bezebdnosti UN-a koje su stale uz palestinski narod i radile na zaustavljanju agresije na Gazu.

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države suzdržale od glasanja, Savet bezbednosti UN-a zatražilo je trenutni prekid vatre između izraelskih snaga i palestinskog pokreta, kao i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: