Svet 0

25.03.2024.

18:55

Stručnjaci u šoku: Rusi primenili nove zaštitne mere FOTO

Prema slici objavljenoj na Tviteru, Ruska mornarica koristi zaštitne kaveze, poznate kao oklopi sa šipkama, oklop-kavez ili otporni oklop, na podmornicama kao odbrambenu meru protiv dronova.

Izvor: navyrecognition

Stručnjaci u šoku: Rusi primenili nove zaštitne mere FOTO
Profimedia

Podeli:

Ovi zaštitni kavezi su primećeni na borbenim tornjevima ruskih podmornica sa nuklearnim balističkim projektilima, kao što je podmornica klase delta-IV Tula.

Ova inicijativa predstavlja značajan pomak u taktici pomorske odbrane, kao odgovor na sve veću pretnju dronovima u modernom ratovanju.

Zaštitni kavezi su dizajnirani da smanje uticaj visokoeksplozivnog protivtenkovskog (HEAT) naoružanja i ranije su korišćeni na tenkovima i drugim oklopnim vozilima.

Njihova primena na pomorskim brodovima, posebno na podmornicama, naglašava sve veći obim pretnji dronovima koji se sada protežu na pomorski domen.

Tula je postala prva poznata podmornica koja je opremljena ovom vrstom dodatne zaštite, što je postalo uobičajeno u sukobu u Ukrajini na obe strane za kopnena vozila.

Stručnjaci sugerišu da ovi kavezi služe kao zaštitni mehanizam za zaštitu podmornica, posebno kada izrone u lukama, od municije bačene iz vazduha. Međutim, praktičnost ovih kaveza kada podmornica zaroni ostaje neizvesna, uz neke pretpostavke da su dizajnirani da se lako uklone ili mogu služiti i za drugu svrhu, kao suncobran.

Ova adaptacija ukazuje na širu strategiju za ublažavanje rizika od napada dronovima, odražavajući povećanu rasprostranjenost ratovanja dronovima i neophodnost inovativnih odbrambenih mera. Upotreba kaveza na podmornicama je nov koncept, izazvao je diskusije među vojnim stručnjacima u vezi sa njegovom delotvornošću i potencijalnim implikacijama na pomorske operacije.

Uprkos ovim inovacijama, postoji zabrinutost za apsolutnu bezbednost podmornica od udara bespilotnih letelica, pošto su uspešni napadi dronovima na druga vojna sredstva pokazali potencijal za značajnu štetu.

Štaviše, ruska vojska istražuje dodatne obmanjujuće mere za zaštitu svoje pomorske imovine, uključujući slikanje silueta mornaričkih brodova na kopnu i korišćenje tehnika kamuflaže da zbuni operatere dronova. Ove strategije ističu taktike koje se razvijaju kao odgovor na rastuće sposobnosti i pretnje koje predstavljaju bespilotne letelice u savremenim sukobima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: