Svet 0

25.03.2024.

11:50

Kim Džong Un sprema tenkiste: Rešen da uništi trilateralu Tokio-Seul-Vašington

Stručnjaci kažu da Severna Koreja nastoji da poboljša veze sa Japanom kao način da oslabi trilateralno bezbednosno partnerstvo Tokio-Seul-Vašington.

Izvor: nbcnews

Kim Džong Un sprema tenkiste: Rešen da uništi trilateralu Tokio-Seul-Vašington
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Podeli:

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je vežbu tenkova i ohrabrio svoje oklopne snage da pooštre ratne pripreme suočavajući se sa rastućim tenzijama sa Južnom Korejom, javili su u ponedeljak severnokorejski državni mediji.

Kim je te komentare dao u nedelju dok je bio u poseti svojoj vodećoj tenkovskoj grupi, 105. tenkovskoj diviziji Seul Riu Kiong Su.

Naziv jedinice označava kako je to bila prva severnokorejska vojna jedinica koja je stigla do glavnog grada Južne Koreje 1950. godine kada je iznenadni napad Severne Koreje izazvao rat koji je trajao skoro četiri godine.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su se povećale nakon što je Kim proteklih meseci pokrenuo svoje vojne demonstracije, uključujući testove nuklearnih raketa dizajniranih da gađaju Južnu Koreju, Sjedinjene Države i Japan, istovremeno preteći nuklearnim sukobom svojim rivalima.

Vašington, Seul i Tokio su odgovorili jačanjem svojih kombinovanih vojnih vežbi i ažuriranjem svojih planova odvraćanja izgrađenih oko strateških sredstava SAD.

Takođe u ponedeljak Severna Koreja je saopštila da je japanski premijer Fumio Kišida ponudio da se sastane sa Kimom "što je pre moguće", ali je naglasio da će izgledi za prvi samit njihovih zemalja za oko 20 godina zavisiti od toga da li će Tokio tolerisati program naoružanja Severne Koreje i ignorisati prethodne otmice japanskih državljana.

Na sednici parlamenta, Kišida je rekao da je sastanak sa Kimom "ključan" za rešavanje pitanja otmice, što je glavna prepreka u bilateralnim odnosima, i da njegova vlada koristi različite kanale za održavanje samita.

Kimova sestra, visoka zvaničnica Kim Jo Džong rekla je u saopštenju da je Kišida nedavno koristio neodređeni kanal da prenese svoj stav da želi da se lično sretne sa Kim Džong Unom "što je pre moguće".

Ona je rekla da neće biti napretka u odnosima Severne Koreje i Japana sve dok je Kišidina vlada zaokupljena pitanjem otmice i meša se u "vršenje suverenog prava" Severa, očigledno misleći na aktivnosti Severa na testiranju oružja.

Neki stručnjaci kažu da Severna Koreja nastoji da poboljša veze sa Japanom kao način da oslabi trilateralno bezbednosno partnerstvo Tokio-Seul-Vašington, dok Kišida takođe želi da iskoristi mogući napredak u pitanju otmice da poveća svoj opadajući rejting kod kuće.

Severna Koreja i Japan nemaju diplomatske veze, a njihovi odnosi su zakomplikovani nuklearnim programom Severne Koreje, pitanjem otmice i japanskom kolonizacijom Korejskog poluostrva 1910-45. Kolonijalna nedela Japana takođe su izvor iznova istorijskih prepirki između Tokija i Seula.

Postoji zabrinutost da bi Severna Koreja mogla još više pojačati pritisak na svoje rivale i intenzivirati svoje aktivnosti testiranja oružja u izbornoj godini i u Sjedinjenim Državama i u Južnoj Koreji. Kim Džong Un je ove godine nadgledao niz raketnih testova i drugih vojnih vežbi.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: