Svet 0

23.03.2024.

15:26

Gutereš se zaprepastio: "Noćna mora"

Šef UN-a Antonio Gutereš tokom posete Rafi rekao je da je svet video dovoljno užasa u Gazi te je apelovao na prekid vatre kako bi se omogućilo više pomoći.

Izvor: Klix.ba

Gutereš se zaprepastio: "Noćna mora"
Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Podeli:

Naglasio je da Palestinci u Gazi, među kojima deca, žene, muškarci "ostaju zaglavljeni u neprekidnoj noćnoj mori".

"Dugačak niz blokiranih kamiona za pomoć na egipatskoj strani granice sa Pojasom Gaze, gde se ljudi suočavaju s gladovanjem, predstavlja moralnu sramotu" rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš tokom posete prelazu Rafa.

On kaže da je vreme da se Izrael "opredeli" za nesmetan pristup humanitarnoj pomoći širom Gaze, istovremeno pozivajući na oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi.

Dodao je da će UN nastaviti da radi s Egiptom na "usmerenju" protoka pomoći u Gazu.

Gutereš je u Egiptu kako bi ponovio svoj poziv na humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa koji besni od 7. oktobra, izazvan masakrom terorističke grupe u južnom Izraelu.

Očekuje se da će se generalni sekretar sastati s humanitarnim radnicima na egipatskoj strani Rafe, koja je podeljena preko granice s pojasom Gaze i koja je bila ključna kapija za humanitarne zalihe koje su stizale na teritoriju. Gutereš će takođe posetiti bolnicu u el-Arišu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: