Svet 0

28.10.2024.

21:22

Snažan udar na "fabrike smrti"; I rekao je: Ne može Bela kuća da nas ubedi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je Izrael "snažno udario na iranske fabrike smrti" tokom vazdušnih napada na Iran u subotu.

Izvor: Tanjug

Snažan udar na "fabrike smrti"; I rekao je: Ne može Bela kuća da nas ubedi
Tanjug/Israeli Army via AP

Podeli:

"Teško smo oštetili iranske odbrambene sisteme i njihovu sposobnost da izvoze rakete. Nismo napadali obične mašine ili fabriku. Ovo su industrijske fabrike smrti i snažno smo ih pogodili", poručio je Netanjahu izraelskom parlamentu, preneo je Tajms of Izrael.

Netanjahu je odbacio tvrdnje da ga je Bela kuća ubedila da smanji odgovor Izraela na iranski balistički raketni napad 1. oktobra, naglašavajući da Izraelci "odluke donose sami prema njihovim interesima i razmatranjima".

On je rekao da je strategija Izraela protiv Irana i njihovih saveznika jasna.

"Naša dugoročna strategija je da demontiramo osovinu zla, da odsečemo njihove pipke na jugu i severu, da naplatimo visoku cenu Iranu i njihovim saveznicima i sprečimo Iran da poseduje nuklearno oružje", istakao je Netanjahu.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Izrael je, dodaje on, "jedina prepreka koja sprečava Iran da kontroliše Bliski Istok i preti ostatku sveta".

"Fanatična osovina zla koju predvodi Iran preti da uništi našu zemlju i uhvati druge zemlje u svoju mrežu, preteći pre svega Zapadu. Iran radi na skladištu nuklearnih bombi i moći će da preti celom svetu kad god poželi", napomenuo je on.

Netanjahu veruje i da u Teheranu razmišljaju da "ukoliko Izrael padne, ceo Bliski Istok će pasti u njegove ruke".

"Ali, mi nećemo pasti. Pobedimo i ceo svet će biti bolje mesto", zaključio je Netanjahu.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Teheran odgovorio

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ismail Bakai izjavio je danas da će Teheran iskoristiti sva raspoloživa sredstva da odlučno odgovori na "nedavnu agresiju Izraela" na iranske vojne centre, ističući da je Iran odlučan i ozbiljan u tom pogledu.

"Iran se neće odreći svog prava da odgovori na cionističku agresiju. Odgovor Teherana biće proporcionalan prirodi napada", rekao je on na konferenciji za novinare, prenela je agencija Fars.

On je negirao izveštaje o ulasku izraelskih borbenih aviona u iranski vazdušni prostor tokom nedavnih napada, dodajući da su iranske oružane snage pokazale da neće oklevati da pruže odlučan odgovor na bilo kakvu agresiju na teritorijalni integritet i suverenitet Irana.

Povodom zahteva potpredsednice SAD Kamale Haris da se Iran uzdrži od odgovora na izraelske napade, portparol iranskog ministarstva je naveo da "Amerikanci idu pogrešnim putem i da ovaj slučaj nije izuzetak".

"Oni treba da obuzdaju cionistički režim", poručio je Bakai.

Izraelska vojska napala je Iran u noći između petka i subote, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji i poginula su četiri vojnika.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: