Svet 0

28.10.2024.

17:28

Raskrinkani su: Još jedan potez i kreće rat?

Ministarstvo odbrane Severne Koreje optužilo je danas vojsku Južne Koreje da je poslala dron na njenu teritoriju u političke svrhe.

Izvor: Tanjug

Raskrinkani su: Još jedan potez i kreće rat?
Profimedia

Podeli:

Oni su nazvali taj potez zadiranjem u suverenitet zemlje.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje objavilo je danas konačne rezultate svoje istrage o južnokorejskim bespilotnim letelicama za koje je Pjongjang rekao da su letele iznad glavnog grada Severne Koreje najmanje tri puta ovog meseca radi distribucije propagandnih letaka, prenosi Rojters.

Otkriveno više od 230 planova letova

U izveštaju se tvrdi da su "tokom analize programa kontrole letenja bespilotnih letelica" severnokorejske vlasti otkrile više od 230 planova letova i dnevnika letova iz juna 2023. godine, uključujući plan za distribuciju "politički motivisanog smeća" (pamflet sa propagandnim sadržajem).

Severnokorejski podaci za 8. oktobar pokazali su da je dron kasno uveče poleteo iz južnokorejskog pograničnog grada Penendo. Nekoliko sati kasnije, leci su razbacani po zgradama Ministarstava spoljnih poslova i odbrane Severne Koreje.

Tamošnji mediji objavili su fotografije na kojima se vidi navodno srušena južnokorejska bespilotna letelica. Severna Koreja je saopštila da će odgovoriti "nemilosrdno" u slučaju da se slični incidenti ponove.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da jednostrane izjave Severne Koreje "nisu vredne provere niti reagovanja na njih".

Napominje se da je napetost između zemalja obnovljena nakon što je Severna Koreja krajem maja počela da šalje balone sa smećem na teritoriju Južne Koreje. Takve akcije Pjongjanga navele su Seul da nastavi sa emitovanjem propagande preko zvučnika na granici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: