Svet 0

28.10.2024.

15:55

Napadnuta vojna baza; Više od 40 mrtvih vojnika

Najmanje 40 vojnika ubijeno je u napadu na vojnu bazu na zapadu Čada koji su izveli nepoznati napadači, saopštilo je danas predsedništvo te zemlje.

Izvor: Tanjug

Napadnuta vojna baza; Više od 40 mrtvih vojnika
EPA/LES NEUHAUS

Podeli:

Predsednik Čada, Mahamat Debi Itno, posetio je danas napadnutu bazu i najavio da će vojska pokrenuti operaciju da pronađe napadače, preneo je AP.

Čad se dugo bori sa pobunom na zapadu zemlje, u blizini granice sa Nigerijom, podsetila je američka agencija. U junu je poginulo devet osoba, a više od 40 povređeno kada je nakon požara došlo do eksplozije u depou sa vojnom municijom u prestonici N'Džameni.

U napadu u martu, za koji je vlada okrivila militantni pokret Boko Haram, ubijeno je sedam vojnika. Napad je izazvao strahovanja od novog nasilja u oblasti oko jezera Čad nakon mirnog perioda posle vojne operacije 2020. kojom su uništene baze Boko Harama u tom području.

Ovaj ekstremistički pokret pokrenuo je pobunu pre više od decenije protiv zapadnog obrazovanja, nastojeći da uspostavi islamske zakone na severoistoku Nigerije, podsetio je AP. Njihova pobuna se proširila na susedni Kamerun, Niger i Čad.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: