Svet 0

28.10.2024.

13:20

Rusija izvršila ratni čin na tlu Velike Britanije? Bivši šef kontraobaveštajne službe: Da li je to rat?

Bivši šef britanske kontraobaveštajne službe Nil Basu otkrio je da se, kada se dogodio slučaj trovanja nervnim agensom novičokom bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke, u prvom trenutku upitao da li je to čin rata.

Izvor: Tanjug

Rusija izvršila ratni čin na tlu Velike Britanije? Bivši šef kontraobaveštajne službe: Da li je to rat?
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Podeli:

Basu, koji je vodio istragu slučaja koji se dogodio u engleskom gradu Solzberiju 2018. rekao je da je bilo užasno što nisu znali kako da upozore ljude na otrov koji je bio bez boje i mirisa, preneo je Bi-Bi-Si.

Samo četiri meseca posle trovanja Skripaljevih, novičokom su se otrovali Don Sturdžis i njen prijatelj osam milja dalje od Solzberija, u mestu Ejmsberi.

Novičok je bio u bočici parfema koji je dobila na poklon, a u njemu je bilo dovoljno otrova da ubije hiljade ljudi, navodi .

Skripaljevi su preživeli trovanje novičokom, ali je Sturdžis preminula nešto kasnije od posledica trovanja.

Kao osumnjičeni za napad na Skripaljeve imenovani su dvojica muškaraca za koje se verovalo da su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe, a treći osumnjičeni je označen 2021.

Ruska vlada, kao i osumnjičeni, uvek su negirali bilo kakvu umešanost u napad.

Basu je kazao da je posle trovanja Skripaljevih ceo kontraobaveštajni tim stavljen u stanje visoke pripravnosti.

"Pitao sam se da li je to rat? Da li to znači ratni čin?", ispričao je Basu.

On je dodao da o ratnom činu razmišljate kao o oružju masovnog uništenja, a ne da bi mogao doći u bočici parfema.

Basu navodi da je situacija postala još ozbiljnija kada se Sturdžesova razbolela i umrla jer je to postalo ubistvo britanske državljanke.

Prema rečima Basua, na njemu je u tom trenutku bio ogroman teret odgovornosti, morao je da umiri lokalne stanovnike koji su strahovali ko bi mogao biti sledeća žrtva trovanja.

Za ubistvo Don Sturdžes niko nije optužen, ali je u septembru 2021. izdat nalog za hapšenje osumnjičenih za trovanje Skripalja.

Ruski ustav, međutim, ne dozvoljava izručenje svojih građana, pa oni tako ne mogu biti formalno optuženi ukoliko ne probaju da napuste zemlju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: