Svet 0

28.10.2024.

14:20

Zelenski "prohujao s vihorom" – razmišljaće o tome sutra

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mnogo toga zavisi od ishoda predsedničkih izbora u SAD 5. novembra, ali ne baš sve.

Izvor: Tanjug

Zelenski "prohujao s vihorom" – razmišljaće o tome sutra
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Podeli:

"Nije samo lider taj koji menja politiku. Mi ne znamo ko će biti predsednik, ali podrška Ukrajini od obe strane će sigurno ostati. U svakom slučaju, američki Kongres, sa kojim smo razvili snažan odnos, imaće uticaja na rat, bez obzira ko bude predsednik", rekao je Volodimir Zelenski za indijski list Tajms of Indija, dodajući da će, ipak, predsednik oblikovati američku spoljnu politiku jer je to njegova ustavna dužnost.

On je istovremeno priznao da, ako se politika SAD promeni i prestanu da podržavaju Ukrajinu, onda će to biti teško za Kijev.

"Ako SAD budu rekle da ne podržavaju suverenitet Ukrajine, već samo odbranu njenih teritorija, onda će to svakako biti vrlo teško za nas, ali to će se desiti samo ako se američka politika promeni u potpunosti. Razmišljaćemo šta da radimo ako se to dogodi, ne sada", poručio je ukrajinski lider, prenela je agencija Ukrinform.

On je takođe naglasio potrebu za jedinstvom Evrope i stabilnom pozicijom prema ratu u Ukrajini.

Zelenski se osvrnuo i na ulogu Indije, dodajući da je njen značaj ogroman jer može da pomogne u posredovanju oko okončanja rata u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Nju Delhi je ključni globalni igrač i mogao bi da dovede Moskvu za pregovarački sto, preneo je Politiko.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: