Svet 6

28.10.2024.

12:25

U rat ulazi "Olujni korpus"; Računica je jasna

Stotine severnokorejskih vojnika snimljeno je u vojnim bazama na ruskom Dalekom istoku, kako se spremaju da se pridruže ratu Rusije protiv Ukrajine, prema Kijevu, južnokorejskim i zapadnim izvorima.

Izvor: Index.hr

U rat ulazi "Olujni korpus"; Računica je jasna
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Severnokorejske trupe prerušene u Burjate i Jakute, etničke manjine iz Sibira, deo su snaga od 12.000 ljudi koje su poslate da pomognu Rusiji prvenstveno da povrati oblast Kursk, koju Ukrajina delimično drži od avgusta i napala Rusiju, piše FT.

Taj kontingent predstavlja prvo strano vojno raspoređivanje u ratu otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 2022. godine, iako se Moskva takođe obratila saveznicima, uključujući Severnu Koreju i Iran, za oružje kao odgovor na zapadnu vojnu podršku Ukrajini.

Pomoć ruskim trupama

Pjongjang je ranije isporučivao Rusiji artiljerijsku municiju i drugo oružje, poput balističkih projektila KN-23, koje su nadgledali severnokorejski oficiri poslati da nadgledaju njihovu upotrebu na bojnom polju.

Severnokorejske snage su verovatno premale da bi potpuno preokrenule tok rata, jer bi Rusija morala da udvostruči svoj kontingent od 50.000 vojnika u Kursku kako bi potisnula ukrajinske trupe, ali i sprovela novi talas mobilizacije da bi u potpunosti realizovala planirane uspehe. ukrajinski front.

Ali sposobnost Severne Koreje da pomogne brojčano nadmašuje Rusiju mogla bi da izazove više problema za Ukrajinu, rekao je Džek Votling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi. Oni imaju prilično dobru koheziju i mogli bi da pomognu Rusima koji trenutno imaju mnogo poteškoća da napreduju“, rekao je Votling.

Severnokorejsko pojačanje dolazi usred znakova da se Rusija bori da popuni svoje snage. Broj poginulih ili ranjenih ruskih vojnika u Ukrajini je navodno premašio 100.000. Putin izbegava da uvede dodatnu mobilizaciju jer se plaši reakcije ruske javnosti.

"Olujni korpus"

Stoga se Rusija oslanja na plaćenike, a sada na trupe iz inostranstva. „Severna Koreja je novi najbolji prijatelj Rusije“, dodao je jedan zapadni zvaničnik.

Severnokorejski vojnici koji idu u Rusiju su iz Jedanaeste armije Severne Koreje, elitne jedinice poznate kao Olujni korpus, prema Nacionalnoj obaveštajnoj službi Južne Koreje. „Ovo nisu obični severnokorejski vojnici, od kojih većina nikada nije prošla odgovarajuću borbenu obuku“, rekao je Go Mjong-hjun, viši saradnik Južnokorejskog državnog instituta za strategiju nacionalne bezbednosti u Seulu. „Ovo je dobro opremljena, visoko obučena mobilna laka pešadija.

Severnokorejske snage će stići upravo u trenutku kada je Rusija potisnula ukrajinsku vojsku u Kursku, smanjujući površinu koju Ukrajina drži na između 600 i 700 kvadratnih kilometara u oktobru, u poređenju sa oko 1.000 kvadratnih kilometara krajem avgusta.

Za razliku od ukrajinske linije fronta, gde se trupe brane i napadaju sa utvrđenih pozicija, u regionu Kursk linija fronta nije definisana. To znači da Rusija ne može da koristi svoje isprobane metode: neprekidne pešadijske napade, praćene teškom artiljerijom.

Ključni razlog dolaska severnokorejskih vojnika

Ali Rusi koriste svoju vazdušnu nadmoć u tom regionu, a ukrajinske trupe su u teškoj situaciji. „Svaka pozicija i naselje tamo je nekad rusko, a nekad ukrajinsko, nekoliko puta dnevno“, rekao je direktor ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju u Kijevu Sergej Kuzan.

"Imamo značajne gubitke i stalnu rotaciju i popunu, a s obzirom na to da se to dešava, možemo proceniti da su borbe prilično intenzivne", rekao je Kuzan, koji je nedavno obišao ukrajinske pozadinske položaje nadgledajući operaciju iz Sumija, odmah preko granice.

Cilj Rusije, pritiskom na nekoliko različitih tačaka duž linije, je da primora Ukrajinu u poziciju u kojoj je održavanje širine fronta neodrživo, rekao je Votling. Za Ukrajinu postoji stalna cena držanja te teritorije u Kurskoj oblasti“, dodao je on.

Ovo nas dovodi do najvažnijeg razloga za raspoređivanje severnokorejskih snaga. Oni bi zapravo trebalo da budu ključni za potiskivanje Ukrajinaca iz Kurska i još jednom potpuno prebacivanje borbe na ukrajinsku teritoriju, gde je Ukrajina do sada bila u nezavidnom položaju. Podsetimo, Ukrajinci se suočavaju sa teškom situacijom u sva četiri regiona koje je Rusija anektirala 2022. Lugansk je skoro potpuno okupiran, dok se najteže borbe vode u Donjecku, gde Rusi napreduju iz više pravaca.

Kimova računica

Odnosi Moskve i Pjongjanga su se intenzivirali od početka rata u Ukrajini, a njihova saradnja se produbljuje kroz vojni i strateški sporazum. U junu 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong-un potpisali su sporazum o međusobnoj pomoći, koji uključuje klauzulu za „neposrednu vojnu i drugu pomoć“ u slučaju rata.

Time je Kim dobio formalni okvir za podršku Moskvi, a Pjongjang je među prvim zemljama, uz Siriju, priznao rusku aneksiju dela ukrajinske teritorije.

Kim Džong Un ima jasne strateške interese i kalkulaciju u ovoj alijansi. Prema južnokorejskom analitičaru Go Mjong-hjunu, raspoređivanje severnokorejskih trupa u Ukrajinu moglo bi da Kimu pruži značajniju pregovaračku poziciju sa Moskvom, potencijalno dajući mu pristup sofisticiranoj ruskoj vojnoj tehnologiji koja bi mogla da unapredi raketne, svemirske i nuklearne programe Severne Koreje. Rusija bi Pjongjangu mogla da obezbedi i neophodnu finansijsku i humanitarnu pomoć, kao i zalihe energenata koji su očajnički potrebni Severnoj Koreji zbog međunarodnih sankcija.

Reakcija Južne Koreje

Prema rečima Aleksandra Gabujeva, direktora Evroazijskog centra Karnegi Rusija, Moskva bi mogla dodatno da nagradi Severnu Koreju transferom naprednih vojnih tehnologija, poput dizajna raketa i tehnologije podvodnog ratovanja, a saradnja ruskih i severnokorejskih naučnika mogla bi dodatno da ojača sposobnosti Pjongjanga.

Ova alijansa izaziva zabrinutost u Južnoj Koreji, koja je do sada oklevala da pruži direktnu vojnu pomoć Ukrajini zbog straha od ruske reakcije, koja bi mogla da uključi pojačanu vojnu saradnju sa Pjongjangom. Ali Južna Koreja, podstaknuta ovom pretnjom, može da revidira svoj stav i poveća podršku Ukrajini kao odgovor na ovu novu osovinu Moskva-Pjongjang.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: