Svet 0

28.10.2024.

13:10

Bivši predsednik šokirao sve: Rukovodio sam "vodom smrti"

Bivši filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je danas na saslušanju pred Senatom da je rukovodio "vodom smrti", sastavljenim od kriminalaca, čiji zadatak je bio da ubijaju druge kriminalce, dok je bio na čelu grada Davao.

Izvor: Beta/AP

Bivši predsednik šokirao sve: Rukovodio sam "vodom smrti"
Profimedia

Podeli:

Duterte je priznao da je nekada imao "vod smrti" sastavljen od sedam "gangstera" za obračun sa drugim kriminalcima dok je bio dugogodišnji gradonačelnik, pre nego što je postao predsednik države.

Duterte je, međutim, negirao da je ovlastio policiju da ubije hiljade osumnjičenih tokom velike akcije protiv krijumčara droge koju je naredio kao predsednik i sada je to predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda kao mogući zločin protiv čovečnosti.

Senat istražuje ubistva navodnih krijumčara droge pod komandom Dutertea, koja su bila bez presedana po svom obimu u filipinskoj istoriji.

Senatori Akvilino Pimentel i Risa Hontiveros pritiskali su Dutertea da pruži više detalja, ali je bivši predsednik države odgovorio nejasno i rekao da će više objasniti na sledećem saslušanju.

Duterte je rekao da će preuzeti punu odgovornost za ubistva koja su se dogodila dok je bio predsednik od 2016. do 2022. Rekao je i da nikada nije naredio šefovima nacionalne policije, koji su takođe prisustvovali suđenju, da preduzmu vansudska ubistva.

Bivša senatorka Lejla de Lima, jedna od najglasnijih kritičara Dutertea, koja je svojevremeno istraživala ubistva zbog droge u Davaou, rekla je da postoje dokazi i svedoci vansudskih ubistava, ali da se plaše svedočenja protiv Dutertea.

De Lima je uhapšena tokom Duterteove vladavine zbog optužbi za trgovinu drogom, za koje je rekla da su izmišljene kako bi je sprečile da nastavi sa istragom u Senatu. Oslobođena je optužbi i puštena je iz više od šest godina pritvora prošle godine.

Duterte se ponašao prkosno tokom saslušanja u Senatu.

"Ako mi se pruži još jedna šansa, sve ću vas zbrisati", rekao je Duterte o dilerima droge i kriminalcima, za koje je dodao da su nastavili svoje kriminalne akcije nakon što se on povukao sa mesta predsednika.

Aktivisti su ocenjivali da je Duterte "katastrofa za ljudska prava", ne samo zbog brojnih ubistava tokom njegovog "rata protiv droge", već i zbog napada na medije, dominantnu Rimokatoličku crkvu i političku opoziciju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: