Svet 0

28.10.2024.

18:31

Racije širom zemlje; Hvataju se Ukrajinci

Američki list Volstrit džurnal tvrdi da Ukrajina pojačava napore za mobilizaciju vršeći racije na prepunim mestima na kojima se okupljaju mladi.

Izvor: Tanjug

Racije širom zemlje; Hvataju se Ukrajinci
Profimedia

Podeli:

Kako prenosi njujorški dnevnik, racije se vrše uglavnom u velikim gradovima, koncertnim dvoranama, luksuznim prodavnicama i popularnim kafićima, prenosi Ukrinform.

Ovaj pristup razotkriva sve veće poteškoće u regrutovanju novih vojnika koji bi trebalo da popune jedinice ukrajinske vojske koje su na frontu pretrpele gubitke tokom skoro trogodišnjeg sukoba.

Istovremeno, u ukrajinskom društvu raste napetost jer neki uticajni ljudi izbegavaju vojnu službu, a ova pojava dovela je nedavno i do ostavke državnog tužioca Andreja Kostina.

Zbog toga mobilizacija nije samo vojno pitanje, već i društveni i politički izazov, jer medju vojnicima na prvim linijama fronta raste nezadovoljstvo zbog toga što veliki broj Ukrajinaca izbegava vojnu službu, navodi Vol strit džurnal.

Pritisnut untrašnjepolitičkim izazovima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pokušava da dobije veću podršku i više oružja od Sjedinjenih Američkih Država, medjutim, glavni problem u Ukrajini je nedostatak ljudskih resursa, navodi Unian.

"Ne postoji lako rešenje jer je ovo kritičan problem koji se ne može rešiti bez podrške Zapada", izjavio je Matje Buleg, viši saradnik u Centru za analizu evropske politike.

Popuna ukrajinske vojske otežana je zbog značajnih gubitaka tokom prošlogodišnje letnje ofanzive.
Zahvaljujući naporima zvaničnog Kijeva da smanji starosnu granicu za regrutaciju i uvede strože kazne za one koji izbegavaju vojnu službu u prvi mah je utrostručen broj regruta, ali je ta brojka sada značajno opala i prema rečima predstavnika ukrajinskih snaga Vasilija Rumaka, broj mobilisanih smanjio se na 20 hiljada regruta mesečno.
(Kraj) djj/gri

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: