Svet 3

28.10.2024.

12:56

Ovaj svetski lider je slamka spasa za Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nijedna zemlja ne može biti "neutralna u ovom ratu jer bi to značilo da ste na strani Rusije".

Izvor: theweek

Ovaj svetski lider je slamka spasa za Zelenskog
Profimedia

Podeli:

Zelenski kaže da računa da će premijer Indije Narendra Modi uticati na mirovni proces za okončanje rata u Ukrajini. On je dodao da bi blokiranje jeftinih energetskih resursa i odbrambeno-industrijskih kompleksa smanjilo zavisnost Indije od Moskve, što bi uticalo na njenu sposobnost da vodi ratove protiv Ukrajine.

"Premijer Narendra Modi može da utiče na završetak rata u Ukrajini. Ovo je njegova ogromna vrednost u bilo kom sukobu. Ovo je ogromna vrednost Indije", rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu za The Times of India.

On je takođe istakao da tvrdnje premijera Modija da je zainteresovan za mir ne treba da se završavaju rečima.

"Modi je premijer jedne zaista ogromne zemlje iz perspektive stanovništva, ekonomije i uticaja. Takva zemlja ne može samo da kaže da je zainteresovana za kraj rata. Čak će i neprijatelj mira, Putin, reći da je za mir. Ovo je uobičajena stvar. Pogotovu za tako ogromnu zemlju kao što je Indija, premijer Modi može da utiče na kraj rata", rekao je Zelenski.

Takođe je predložio da Indija preispita svoju politiku prema Rusiji i uvede sankcije Rusiji.

Tvrdivši da sankcije Rusiji deluju, Zelenski je rekao da su velike ekonomije poput Indije, Kine, Turske i drugih zapravo pomogle Rusiji da zaradi novac ne uvodeći sankcije.

"Pomogli su Rusiji da zaradi novac, ponekad čak i sa razumevanjem da energetski resursi koje kupuju pomažu u podsticanju rata – ako bi preispitali svoje vrednosti, onda bi sankcije funkcionisale u potpunosti", rekao je on.

On je dodao da Modi može mnogo da učini da se deca, koja su navodno nasilno deportovana u Rusiju, vrate.

Izjava Zelenskog o Modijevom uticaju na pokretanje mirovnog procesa dolazi samo dva meseca nakon što je premijer posetio Kijev i pozvao Zelenskog u Indiju. Ukrajinski predsednik je tada izrazio interesovanje za vezu sa Indijom i da se upozna više o njenom narodu.

Međutim, ukrajinski predsednik je bio kritičan prema zemljama koje tvrde da su "neutralne" u svom stavu, navodeći da se ne može biti neutralan jer bi to značilo da ste na strani Rusije.

"Između agresora i žrtve ne može biti neutralnosti. Smatram da je to skrivena podrška Rusiji, a govoreći da bi želeli da pomognu u rešavanju sukoba, po mom mišljenju, izgledaju više proruski", rekao je on.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: