Svet 0

28.10.2024.

9:33

Netanjahu odbio

Kako je preneo izraelski Kanal 12, iako je izraelska vlada podržala predlog Egipta o dvodnevnom prekidu vatre u Gazi, premijer Benjamin Netanjahu je odbacio ovu opciju.

Izvor: Klix.ba

Netanjahu odbio
EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Podeli:

Ograničeni sastanak u Dohi između katarskog premijera Muhameda Al-Tanija, šefa CIA Vilijama Bernsa i šefa Mosada Dedija Barne održan je u nedelju da bi se ponovo pokrenuli pregovori o Gazi. Sastanak treba da pokuša da promoviše egipatsku inicijativu, prema kojoj će četiri zatvorenika biti puštena na dvodnevni prekid vatre.

Šef Šin bete Ronen Bar vratio se iz Egipta nakon što je formulisao predlog. Prema predlogu, biće primirje na dva dana, a zatim će četvorica zatvorenika biti puštena na dve nedelje, tokom kojih će trajati primirje i pregovarati.

U debati je ceo izraelski bezbednosni establišment podržao inicijativu, kao i većina ministara, osim Smotriča i Ben Gvira koji su bili protiv. Predlogu se protivio i premijer Benjamin Netanjahu zbog dvodnevnog prekida vatre pre oslobađanja zatvorenika.

Netanjahu je objasnio da je u njegovoj poziciji zabranjeno kršenje principa vođenja pregovora samo pod vatrom. Predlog nije došao na glasanje.

Samit u Kataru održava se pod snažnim američkim pritiskom. Šef Mosada Dedi Barnea, jedini predstavnik u ime Izraela, uveren je da je eliminacija Sinvara i napad na Iran donela pravu promenu situacije.

Ali izvori u razgovorima kažu da se ništa zapravo nije promenilo Čak i nakon ubistva Sinvara, Hamas nije spreman da odustane od povlačenja ID iz Gaze i. kraj rata, a Izrael nije spreman da se povuče sa osovine Filadelfije i Necerove osovine.

Ranije juče je objavljeno da je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi otkrio da je Egipat nedavno predložio dvodnevnu inicijativu za prekid vatre u Gazi, u kojoj će 4 zatvorenika biti puštena u zamenu za palestinske zatvorenike. Al-Sisi je nagovestio da će predlog uključivati desetodnevne razgovore kako bi se pokušao postići trajni prekid vatre.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: