Svet 3

28.10.2024.

8:25

Rusi napreduju na sedam frontova: Glavna Putinova operacija tek kreće MAPA

Rusija je bila u ofanzivi cele godine, ali je protekla nedelja bila jedna od najtežih, ako ne i najteža, za Oružane snage Ukrajine, piše nezavisni ruski portal Meduza u velikoj analizi.

Izvor: Index.hr

Rusi napreduju na sedam frontova: Glavna Putinova operacija tek kreće MAPA
Profimedia

Podeli:

Ruske trupe su značajno napredovale na nekoliko frontova. Južno od Kupjanska, napredovali su do reke Oskil, podelivši ukrajinske snage u toj oblasti. Prešli su i kanal Siverski Donjek-Donbas, stigavši do južnih ivica grada Časiv Jar, što je moglo otvoriti put za brzu ofanzivu na grad.

U drugoj operaciji, ruske snage su probile ukrajinsku odbranu kod Torecka, napredujući do zapadnih ivica grada. Takođe su primorali ukrajinske snage da napuste široku "džepnu" oblast između Selidove i Donjecka – poziciju sa koje su ukrajinske trupe granatirale Donjeck i autoput Donjeck-Pokrovsk.

Ruska vojska je skoro opkolila ključni grad Selidove i napreduje ka Kurahovu, još jednom logističkom čvorištu u južnom Donbasu. U međuvremenu, ukrajinska vojska ne uspeva da zaustavi ruske napade na nekoliko frontova u Kursku, primoravajući ukrajinske trupe da se povuku ka Suji.

Kursk

Sredinom oktobra, ruske trupe su se probile do sela Novoivanovka i Zeleni Šljak, zapadno od Suže, dovodeći ukrajinske snage u Korenjevskom okrugu u opasnost od opkoljavanja. Ukrajinske trupe uspele su da se povuku sa područja Koreneva i Olgovke ka Novoivanovki. Pojedine jedinice sa područja Ljubimovke, koje je sada pod ruskom kontrolom, bile su prinuđene da se povuku peške pod vatrom ruske artiljerije i dronova.

Da bi zaustavila rusko napredovanje, ukrajinska vojska je pokrenula veliki kontranapad koristeći bataljone 47. mehanizovane brigade. Ovi bataljoni, premešteni iz oblasti u blizini Pokrovskog, opremljeni su zapadnim oružjem, uključujući tenkove Abrams i borbena vozila pešadije Bredli. Nekoliko mehanizovanih grupa sa ovom opremom napalo je Novoivanovku i Zeleni Šljah. Prema video snimcima otvorenog koda, Zeleni Šljah je ostao pod ruskom kontrolom nakon bitke, iako je situacija u Novoivanovki nejasna.

U međuvremenu, ruske snage takođe napreduju ka Suji sa jugozapada, nastojeći da odseku ukrajinske trupe od granice sa ukrajinskom Sumskom oblasti. Oni su napredovali u blizini ruske Konopelke, a rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je ponovo zauzelo selo Plehovo, južno od Suje, iako to nije nezavisno potvrđeno.

Kupjansk

Posle meseci postepenog napredovanja, ruske snage su stigle do svog prvog cilja - reke Oskil. Kroz njega prolazi ključni put snabdevanja koji povezuje trupe u istočnom Kupjanskom sa onima u oblasti Borove. Sada ruske snage mogu da pređu na sledeću fazu – napadaju Kupjansk iz tri pravca i potiskuju Ukrajince na jug duž reke prema Borovu. Postoji i mogućnost da pokušaju da pređu reku Oskil. Trenutno ruske trupe proširuju svoju poziciju u selima Kolišnjkivka i Kruhljakivka na obalama Oskila.

Časiv Jar

Ruske snage su pre nekoliko meseci prešle kanal Siverski Donjeck–Donbas u blizini Časiv Jara, ali je njihov napredak u urbanim delovima grada bio izuzetno spor. Tokom proteklih meseci uspeli su da zauzmu samo nekoliko ulica u istočnom delu uzvišenog grada.

Međutim, 20. oktobra ruske trupe su neočekivano prešle kanal južno od Časiv Jara, stigavši do periferije grada. Ovo sada dovodi u opasnost glavne rute snabdevanja ukrajinskih snaga u Časiv Jaru – puteve za Torecko i Kostjantinovku.

Toreck

Ruske snage su dugo bile zaključane u borbama sa ukrajinskim rezervistima u višespratnicama Torecko. Međutim, poslednjih dana njihov napredak se ubrzao i oni su se iz naselja Njujork i Nelipivka probili na zapadne ivice grada.

Nejasno je da li ukrajinska odbrana u Torečkom može da izdrži napade sa juga i zapada. U septembru je ukrajinska grupa u Torečkom pojačana sa nekoliko brigada i bataljona prebačenih sa drugih frontova. Ukrajinska komanda nema druge rezerve na raspolaganju.

Selidovo i Kurahovo

Ruske snage su napredovale do linije između sela Hirnik i Kurahovskog rezervoara, što znači da više nema ukrajinskih trupa istočno od te oblasti.

Pre mesec dana se činilo verovatnim da se ukrajinska vojska povukla iz „džepa” između Hirnika i zapadnih ivica Donjecka, a sada je to potvrđeno. Povlačenje ukrajinskih snaga znači da ruske trupe mogu bezbedno da koriste put Donjeck-Pokrovsk sve do oblasti Selidovo, značajno poboljšavajući linije snabdevanja trupa koje napreduju ka Pokrovsku.

Ruske snage ne samo da napadaju Hirnik, već i manevrišu da zaobiđu ukrajinske trupe koje brane grad i njegove severne ivice. Njihov cilj nije samo da zauzmu Hirnik, već i da napreduju do zapadne ivice jezera Kurahovo.

Nakon zauzimanja sela Maksimilijanovka, ruske snage su stigle do istočne obale jezera-akumulacije i čak ušle u obližnje naselje koje se nalazi unutar granica Kurahova. Kurahovo je glavno logističko čvorište ukrajinskih snaga u južnom Donbasu, a njegov gubitak mogao bi dovesti do odbrambene krize na velikom području od Velike Novosilke do Selidova.

Ovaj manevar bi omogućio da se izbegne direktan napad sa istoka, gde se nalaze glavni utvrđeni položaji Oružanih snaga Ukrajine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: