Svet 5

28.10.2024.

8:15

Tramp poput Hitlera 1939: Rasističke i uvredljive poruke iz Medison Skver Gardena FOTO/VIDEO

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp održao je predizborni skup u njujorškom Medison Skver Gardenu. Govore na mitingu obeležili su rasistički komentari, grube uvrede i opasne pretnje migrantima.

Izvor: Klix.ba

Tramp poput Hitlera 1939: Rasističke i uvredljive poruke iz Medison Skver Gardena FOTO/VIDEO
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podeli:

Devet dana pre izbora, Tramp je iskoristio miting u Njujorku da ponovi svoju tvrdnju da se bori protiv "unutrašnjeg neprijatelja" i ponovo obećao da će pokrenuti "najveći program deportacije u američkoj istoriji", usred nekoherentnih priča o prekidu telefonskog razgovora sa "veoma, veoma važnom osobom", kako bi mogao da gleda kako sleće jedna od raketa Elona Maska.

Događaj u Medison Skver Gardenu, u centru Menhetna, izazvao je poređenja sa zloglasnim nacističkim mitingom u areni 1939. Tim Valc, kandidat za potpredsednika Kamale Haris, rekao je da postoji "direktna paralela" između ova dva događaja, a Demokratski nacionalni komitet je projektovao slike na spoljnoj strani zgrade u nedelju ponavljajući tvrdnje Trampovog bivšeg šefa kabineta da Tramp "hvali Hitlera".

Bilo je sigurno mračnog tona tokom višesatnog mitinga, sa jednim govornikom koji je opisivao Portoriko, dom za 3,2 miliona američkih građana, kao "ostrvo smeća", Taker Karlson je ismevao rasni identitet Harisove, radio voditelj je opisivao Hilari Klinton kao "bolesno kopile", i Trampov prijatelj iz detinjstva je proglasio Harisovu "antihristom", piše Gardijan.

Komentare o Portoriku Tonija Hinčlifa, podkastera sa istorijom rasističkih primedbi, odmah je kritikovala kampanja Haris-Valc. Riki Martin, portorikanska pop zvezda koja ima više od 18 miliona pratilaca na Instagramu, napisao je u objavi: "Ovo misle o nama. Glasajte za Kamalu Haris".

Portparolka Trampove kampanje Danijela Alvarez rekla je u saopštenju da "ova šala ne odražava stavove predsednika Trampa ili kampanje".

Ali to bi se moglo pokazati problematičnim u Pensilvaniji, gde je većina od 580.000 hispanoameričkih birača koji imaju pravo glasa portorikanskog porekla. Obe kampanje su pokušavale da pridobiju latino glasače u poslednjim nedeljama kampanje, a Harisova je ranije u nedelju posetila portorikanski restoran u Filadelfiji, gde je otkrila planove za uvođenje "radne grupe za ekonomske prilike" za Portoriko.

Ratoborno raspoloženje se nije promenilo nakon što je Tramp počeo da govori, pošto je bivši predsednik brzo ponovio obećanje da će "pokrenuti najveći program deportacije u američkoj istoriji". Tramp je nastavio sa svojim čestim pričama o imigraciji i tvrdio da je divlja venecuelanska zatvorska banda zauzela Tajms Skver, što će biti iznenađenje za svakoga ko je nedavno posetio njujoršku znamenitost.

Bivši predsednik je takođe pogrešno naveo da Bajdenova administracija nije imala novca da odgovori na nedavni uragan u Severnoj Karolini jer su "sav svoj novac potrošili na dovođenje ilegalnih imigranata, dovozeći ih u prelepim avionima".

Trampove uobičajene distopijske pretnje bile su u ponudi dok je 78-godišnjak proširio svoje tvrdnje o "unutrašnjem neprijatelju" – grupi političkih protivnika za koje je rekao da će koristiti vojsku ako bude izabran.

"Mi se jednostavno ne takmičimo protiv Kamale. Mislim da mnogi naši političari ovde večeras to znaju. Ona ništa ne znači, ona je ukrasna slika i to je sve što jeste. Trčimo se protiv nečega mnogo većeg od Džoa ili Kamale i daleko moćnijeg od njih, a to je ogromna, zlobna radikalno-levičarska mašina koja vodi današnju Demokratsku stranku. Oni su samo izložbeni primerci", rekao je on.

Takođe je prikazao Njujork u njegovim najmračnijim i najdistopijskijim izrazima, kao utočište za pacove zavisnika od droge, bandi i "ilegalnih vanzemaljaca" smeštenih u luksuznim stanovima dok vojni veterani drhte na trotoarima.

Njegov otrovni jezik možda je odraz njegove gorčine prema gradu njegovog rođenja, koji ga je u odvojenim sudskim postupcima osudio za 34 krivična dela, proglasio njegovu kompaniju, Trampovu organizaciju, krivom za krivičnu poresku prevaru i lično odgovornim za seksualni napad.

Čim je Tramp objavio svoju nameru da održi miting u Medison Skver Gardenu samo nekoliko dana pre izbora, kritičari su skočili da ukažu na istorijske paralele sa jednim od najozloglašenijih događaja u istoriji Njujorka. Dana 20. februara 1939. godine, samo sedam meseci pre nego što je Nemačka napala Poljsku, prohitlerovski nemačko-američki Bund održao je masovni nacistički miting u istoj areni.

Hilari Klinton je primetila sličnosti između ova dva događaja u intervjuu za Si-En-En prošle nedelje, a na mitingu u Nevadi ranije u nedelju, Tim Volc je rado nadovezao na poređenje.

"Donald Tramp organizuje ovaj veliki miting u Medison Skver Gardenu. Postoji direktna paralela sa velikom grupom koja se dogodila sredinom 1930-ih u Medison Skver Gardenu. I nemojte ni na trenutak pomisliti da on ne zna tačno šta oni rade tamo", rekao je on.

Trampova kampanja je oštro reagovala na optužbe, opisujući Klintonove komentare kao "odvratne". Jedan od retkih ljudi koji su spomenuli nedeljni miting 1939. godine bio je Hulk Hogan, koji se pojavio uz muziku rvanja, proveo nekoliko sekundi boreći se da pocepa košulju, a zatim je rekao: "Ne vidim smrdljive naciste ovde."
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: