Svet 0

28.10.2024.

23:08

Uživo Mnogo mrtvih civila u Libanu; Zabranili rad Agencije UN za pomoć; Iran preti osvetom FOTO/VIDEO

Izraelski parlament usvojio je zakone kojima se zabranjuje rad Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama.

Izvor: B92.net

Mnogo mrtvih civila u Libanu; Zabranili rad Agencije UN za pomoć; Iran preti osvetom FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Podeli:

Najmanje 62 osobe su ubijene u izraelskom napadu na dolinu Beka u istočnom Libanu, javili su libanski mediji i Rojters. Iran je saopštio da će Teheran iskoristiti sva raspoloživa sredstva da odlučno odgovori na nedavnu agresiju Izraela.

Pregovori o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze započeli su u Dohi. 

Uživo

23:16

Iran upozoren: Ako krenete...

Sjedinjene Američke Države upozorile su danas, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) Iran na "teške posledice" ako preduzme nove agresivne akcije protiv Izraela ili američkog osoblja na Bliskom istoku, javlja Rojters.

"Nećemo oklevati da delujemo u samoodbrani. Neka ne bude zabune. Sjedinjene Američke Države ne žele da vide dalju eskalaciju. Verujemo da bi ovo trebalo da bude kraj direktne razmene vatre između Izraela i Irana", izjavila je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild.

Iranski ambasador u UN Amir Sajed Iravani optužio je Vašington da je "saučesnik" jer je pružio vojnu podršku svom savezniku. "Iran je dosledno zagovarao diplomatiju", rekao je on. Iravani je istakao da Iran kao suverena država zadržava inherentno pravo da odgovori na ovaj čin agresije u vreme koje izabere.

23:14

Šef Mosada se vratio iz Dohe gde se razgovaralo o sporazumu


Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je danas da se šef Mosada David Barnea vratio iz Dohe nakon sastanaka s premijerom Katara šeikom Muhamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem i direktorom CIA Vilijamom Bernsom, gde su strane razgovarale o novom nacrtu sporazuma koji kombinuje prethodne predloge i uzima u obzir nedavna dešavanja.

"U narednim danima, u razgovorima između posrednika i Hamasa nastaviće da se ispituju izvodljivost pregovora i nastavak pokušaja da se promoviše sporazum", saopštila je Netanjahuova kancelarija na Iksu.


 

23:05

Mnogo mrtvih u istočnom LIbanu

Najmanje 62 osobe ubijene su danas, a više od 200 ih je ranjeno u izraelskom napadu na dolinu Beka u istočnom Libanu, preneo je vodeći dnevni list u Libanu, An-Nahar.

Kako se navodi u izveštaju, u bombardovanju ima mnogo civilnih žrtava, među kojima su žene i deca.

Rojters je takođe objavio da je najmanje 60 ljudi ubijeno u napadu, pozivajući se na očevice i gradonačelnika grada Balbek u libanskoj provinciji Balbek-Hermel.

Ova provincija je, kako navodi Al-Nahar, danas bila izložena najintenzivnijm napadima od početka rata.

Žrtava je bilo u više gradova, uključujući Halaniju, Budai, Hfir, Džunin, Ram, Alak. Intenzivni napadi trajali su oko pet sati, a počeli su jutros. 

22:40

Intezivne borbe južno od Hijama, blizu izraelske granice sa Libanom

22:22

Posledice izraelske operacije

21:17

Eskalacija bez presedana: Kneset zabranio rad UNRWA u Izraelu

Izraelski parlament usvojio je večeras dva zakona kojima se zabranjue rad Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Izraelu.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Kaže se i da nijedna izraelska vladina agencija ili predstavnici ne mogu kontaktirati UNRWA ili predstavnike Agencije, a ta zabrana počinje tri meseca nakon usvajanja zakona.

Naglašava se da će se nastaviti krivični postupak za "učešće radnika UNRWA u terorističkim aktima", kao i da Izraelski savet za nacionalnu bezbednost mora da izveštava komitet svakih šest meseci o primeni zakona.

Zabrana rada UNRWA se ne odnosi na operacije na palestinskim teritorijama ili druim zemljama. Zakoni su usvojeni uprkos ogromnom međunarodnom pritisku da se to ne učini.

UNRWA pruža obrazovnu, zdravstvenu i humanitarnu pomoć milionima Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji.

20:39

Iran: Upotrebićemo sva sredstva da odgovorimo na izraelsku agresiju

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ismail Bakai izjavio je danas da će Teheran iskoristiti sva raspoloživa sredstva da odlučno odgovori na "nedavnu agresiju Izraela" na iranske vojne centre, ističući da je Iran odlučan i ozbiljan u tom pogledu.

"Iran se neće odreći svog prava da odgovori na cionističku agresiju. Odgovor Teherana biće proporcionalan prirodi napada", rekao je on na konferenciji za novinare, prenela je agencija Fars.

On je negirao izveštaje o ulasku izraelskih borbenih aviona u iranski vazdušni prostor tokom nedavnih napada, dodajući da su iranske oružane snage pokazale da neće oklevati da pruže odlučan odgovor na bilo kakvu agresiju na teritorijalni integritet i suverenitet Irana.

18:29

Satelitski snimci udara IDF na proizvodnju raketa u Iranu

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: