Svet 0

28.10.2024.

10:15

Uživo I, umešaše se Rusi; Počinje operacija "Istinsko obećanje 3" i biće brutalna?

Počeli pregovori o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze. Za to vreme, Izrael nastavlja s bombardovanjem južnoh Libana.

Izvor: B92.net

I, umešaše se Rusi; Počinje operacija "Istinsko obećanje 3" i biće brutalna?
B92.net

Podeli:

Libansko ministarstvo zdravlja ocenilo je da je reč o jednom od najsmrtonosnijih napada.

  • Sve najvažnije vesti sa Bliskog istoka pratite na našem LIVE Blogu

Uživo

11:22

U smrtnoj su opasnosti

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je danas da je celokupna populacija severnog dela Pojasa Gaze u opasnosti od smrti.

''Na stotine Palestinaca je navodno ubijeno. Desetine hiljada su ponovo prinudjene da pobegnu. Pogodjene su bolnice, a uhapšeni zdravstveni radnici. Skloništa su ispražnjena i spaljena. Hitne pomoći sprečene su da spasu ljude ispod ruševina. Porodice su razdvojene, a muškarce i dečake odvoze kamioni'', rekla je v.d. generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Džoj Msuja.

Ona je dodala da se ne sme dozvoliti da izraelske snage nastave da deluju u opkoljenoj Gazi.

''Takvo očigledno nepoštovanje osnovne humanosti i zakona rata mora prestati'', rekla je ona.

Od oktobra prošle godine, najmanje 42.847 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu, a više od 100.540 njih je povredjeno, prema podacima Ministarstva zdravlja u opkoljenoj enklavi.

11:05

Iran: Iskoristićemo sve dostupne potencijale da odgovorimo na napade Izraela

Zvanični Teheran će "iskoristiti sve dostupne potencijale" da odgovori na izraelski napad na vojne ciljeve u Iranu, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Esmaeil Bagai.

Govoreći na nedeljnoj televizijskoj konferenciji za novinare, Bagai je rekao da će "(Iran) iskoristiti sve dostupne potencijale da pruži odlučan i efektan odgovor cionističkom režimu (Izraelu)".

"Priroda iranskog odgovora zavisi od prirode izraelskog napada", dodao je Bagai ne ulazeći u detalje.

Iranski vrhovni verski lider ajatolah Ali Hamnei u nedelju je predočio da bi iranski zvaničnici trebalo da odrede kako najbolje da Izraelu prikažu moć Irana, dodajući da napad Izraela ne bi trebalo da bude "ni umanjen niti preuveličan".

10:11

I, umešaše se i Rusi?

10:11

Izraelski TV prezenter baca bombe

09:31

Spremni su; Počinje operacija "Istinsko obećanje 3" i biće brutalna?

09:26

Irak podneo tužbu

Irak podneo žalbu UN zbog toga što su izraelske snage koristile vazdušni prostor te zemlje tokom vadzušnih napada na Iran prošle sedmice. Kako navodi Tajms of Izrael, prema fotografijama i video-snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, rakete kakve koristi izraelsko vojno vazduhoplovstvo navodno su preletele Irak, a delovi pojedinih projektila pali su u oblast severno od Bagdada.

08:53

Danas hitna sednica SB UN

Savet bezbednosti UN danas će održati hitno zasedanje na zahtev iranske misije zbog izraelskog napada na Iran u noći izmedju petka i subote, saopštila je u nedelju švajcarska predstavnica, koja trenutno presedava većem SB UN.

Švajcarska misija pri UN saopštila je da je sastanak zatražio Iran uz podršku Alžira, Kine i Rusije, prenosi Rojters.

Ranije danas iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči ponovio je u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu poziv za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN i poručio da Iran zadržava pravo da odgovori na izraelsku "zločinačku agresiju".

Zakazivanje hitne sednice SB UN zbog izraelskoh napada na Iran u subotu je zatražila iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

Izraelska vojska napala je Iran u noći između petka i subote, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gadjano je 20 ciljeva u toj zemlji, a poginula su četiri vojnika.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: