Svet 6

28.10.2024.

12:23

Uživo Rusi zauzeli Cukurino; Totalno uništenje; Marinci "čiste" u Kursku

Rat u Ukrajini – 978. dan.

Izvor: B92

Rusi zauzeli Cukurino; Totalno uništenje; Marinci "čiste" u Kursku
Shutterstock/Dmytro Larin

Podeli:

Ruska avijacija je u nedelju sprovela 15 udara na teritoriju Kurske oblasti, koristeći 18 avio-bombi, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. 

Dodaje se da su ruske snage izvele vazdušne udare u Donjeckoj oblasti, a posebno su bombardovani okrug Aleksandro-Kalinovo i Romanovka.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

13:13

Rute: Severnokorejske jedinice u Kursku - znak "rastućeg očaja" ruskog predsedsednika

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute potvrdio je danas da su severnokorejske vojne jedinice poslate u Rusiju i raspoređene u Kursku oblast i pozvao Severnu Koreju i Rusiju da odmah obustave ove akcije.

On je ocenio da raspoređivanje severnokorejskih trupa predstavlja značajnu eskalaciju i tekuću umešanost Severne Koreje u ruski "ilegalni rat", kao i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Produbljivanje vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje predstavlja pretnju i indo-pacifičkoj i evroatlantskoj bezbednosti. To podriva mir na Korejskom poluostrvu i podstiče ruski rat protiv Ukrajine", rekao je Rute, objavljeno je na sajtu NATO.

Prema njegovim rečima, Pjongjang je već isporučio Rusiji milione metaka municije i balističkih projektila koji, kako je naveo, podstiču veliki sukob u srcu Evrope i podrivaju globalni mir i bezbednost.

U zamenu, dodao je Rute, predsednik Rusije Vladimir Putin obezbeđuje Severnoj Koreji vojnu tehnologiju i drugu podršku kako bi se zaobišle međunarodne sankcije.

On je ukazao na važnost "zajedničkih demokratskih snaga" u suočavanju sa bezbednosnim izazovima i ocenio da je raspoređivanje severnokorejskih trupa u Kursku je takođe znak "rastućeg očaja ruskog predsednika.

"Preko 600.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno u Putinovom ratu, a on nije u stanju da izdrži svoj napad na Ukrajinu bez strane podrške. To je zato što Ukrajinci uzvraćaju hrabrošću, otpornošću i domišljatošću", istakao je generalni sekretar Alijanse.

12:20

Rusi zauzeli Cukurino

"Jedinice grupe snaga Centar, kao rezultat aktivnih i odlučnih akcija, oslobodile su selo Cukurino", navodi se u poruci.

Selo se nalazi nekoliko kilometara južno od Selidova, gde je, kako je primetio šef DNR Denis Pušilin, trenutno u toku dodatno čišćenje ukrajinskih trupa. Napredovanje ruskih trupa u ovom pravcu ozbiljno narušava logistiku ukrajinskih oružanih snaga.

11:36

Rusija bombardovala Harkovsku oblast

Najmanje 21 osoba, uključujući petoro dece, ranjeno je u ruskim vazdušnim napadima na Harkovsku oblast, saopštila je ukrajinska Služba za vanredne situacije.

Ruske snage su napale Ševčenkovski, Saltivski i Holodnohirski okrug Harkovskog regiona, kao i grad Čugujev, zbog čega je oštećena stambena infrastruktura, prenosi Ukrinform.

Takođe, ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da je u ruskim vazdušnim udarima na grad Harkov ranjeno sedam osoba, među njima i 16-godišnja devojčica.

09:44

Procena ruskih gubitaka u Ukrajini

09:42

Rusija uspešno evakuisala iz Ukrajine Amerikanca koji je tajno radio za Rusiju

uski državni mediji preneli su danas da su pripadnici specijalizovanih jedinica ruske vojske uspešno evakuisali iz istočne Ukrajine američkog državljanina koji je tajno pomagao ruskim snagama najmanje dve godine.

Ruski državni mediji objavili su fotografiju na kojoj se vidi navodni tajni saradnik ruske vojske u civilnoj odeći kako se grli sa pripadnicima ruskih specijalnih jedinica u borbenim uniformama, ali lice tog čoveka je bilo zamagljeno na fotografiji, prenosi Rojters.

09:32

Uništeni ruski Pioni, najmoćniji topovi na svetu VIDEO

09:31

Ruski marinci su bez gubitaka očistili centar za podršku ukrajinskih oružanih snaga u regionu Kursk

Pod neprijateljskom vatrom, pacifički marinci su uspeli da se probiju do ukrajinskog uporišta u pograničnom regionu Kursk i zauzmu ga bez gubitaka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oklopna grupa marinaca Tihookeanske flote Severne grupe snaga, koja je delovala na tenkovima MT-LB i oklopnim transporterima, brzo je krenula u zadato područje kako bi pod neprekidnom neprijateljskom vatrom, tenk i MT- uništili navedene ciljeve. Ekipe LB su uspele da se probiju do uporišta Oružanih snaga Ukrajine i gađaju ga otvorenom vatrom, uništavajući sve živo u njemu.

Zahvaljujući tome što je tenk opremljen minskim čišćenjem i kompetentnim akcijama posada, gubici su izbegnuti.

Marinci redovno vrše takve napade i istiskuju neprijatelja sa njihovih zauzetih položaja, prenela je agencija TASS.

09:29

Dve žene poginule u Hersonu

Dve žene poginule su u ruskom granatiranju Hersona, piše Ukrinform, pozivajući se na izvore u vojsci.

Tokom akcije ruske vojske ranjen je i jedan 13-godišnjak.

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: