Svet 6

28.10.2024.

7:52

Uživo Masovni napadi Rusije; Totalno uništenje

Rat u Ukrajini – 978. dan.

Izvor: B92

Masovni napadi Rusije; Totalno uništenje
Profimedia

Podeli:

Ruska avijacija je u nedelju nanela 15 udara na teritoriju Kurske oblasti, koristeći 18 avio-bombi, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. 

Dodaje se da su ruske snage izvele vazdušne udare u Donjeckoj oblasti, a posebno su bombardovani okrug Aleksandro-Kalinovoj i Romanovka.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

08:25

Odjeknule eksplozije

U noći 28. oktobra na privremeno okupiranom Krimu odjeknule su eksplozije.

Do 20 eksplozija se čulo u Džankoji i okrugu, do 8 eksplozija se čulo u okrugu Simferopolj i Chervonogvardii, u selu Gvardijsko i Simferopolju (oblast aerodroma). Lokalno stanovništvo je izvestilo da je prva eksplozija u Gvardijskom "bila veoma jaka".

Ukrajinska pravda navodi da postoje ruski aerodromi u Džankoji, Simferopolju i Gvardijskom.

07:09

Uništeni su

Rusko ministarstvo odbrane (RMO) je saopštilo danas da je tokom protekle noći ruska PVO uništila 21 ukrajinski dron.

"Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su 21 ukrajinski dron tokom protekle noći. Trinaest dronova uništeno je iznad oblasti Belgorod, šest iznad oblasti Brjansk, koja se takođe graniči sa Ukrajinom, dok su preostala dva uništena iznad oblasti Voronež i Kursk", navodi se u saopštenju RMO objavljenom na Telegram aplikaciji, prenosi Rojters.

RMO je navelo da su ukrajinski dronovi ciljali fabrike etanola u oblasti Voronjež na jugu Rusije, a regionalni guverner Aleksandar Gusev potvrdio je da je u ukrajinskom napadu povređeno dvoje ljudi i da su u požarima oštetećena dva preduzeća.

Gusev je saopštio da je uništeno ili presretnuto oko 10 ukrajinskih dronova iznad Voronježa, kao i da su krhotine dronova oštetile nekoliko zgrada.

07:08

Zelenski: Tokom nedelje biće više paketa podrške Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju uveče da bi tokom nedelje trebalo da bude više diplomatskih vesti i paketa podrške Ukrajini.

"Danas se pripremamo za rad sa partnerima za nedelju dana. Posebno, sa našim evropskim partnerima - sa onima koji nas podržavaju veoma fundamentalno i efikasno. Stvorili smo ovaj novi format saradnje – Ukrajina plus zemlje Severne Evrope. I u okviru ovog formata, stalno povećavamo našu interakciju. Odbrambeni, politički, ekonomski. A u srcu svega ovoga je naša interakcija i način na koji vidimo život u Evropi. Onakva Evropa kakvu želimo da prenesemo budućim generacijama", rekao je Zelenski u večerjem video obraćanju, prenosi agencija Suspilne.

On je najavio pregovore sa članicama Nordijskog saveta.

"Razgovaraćemo sa Nordijcima o novim principijelnim koracima koji mogu da povećaju pritisak na Rusiju za ovaj rat i u cilju poštene diplomatije. Tako da bi sledeće nedelje trebalo da bude više diplomatskih vesti i novih paketa podrške Ukrajini", rekao je Zelensiki.

Premijer Finske Peteri Orpo najavio je u nedelju sastanak sa Zelenskim.

"Radujem se susretu sa predsednikom Zelenskim na Nordijskom savetu u Rejkjaviku. Finska je jedna od najjačih pristalica Ukrajine u Evropi", rekao je Orpo.

Na zvaničnom sajtu Nordijskog saveta je takođe objavljeno da će predsednik Ukrajine učestvovati na sednici saveta, na kojoj će se obratiti članovima saveta u Rejkjaviku 29. oktobra.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja je "Mir i bezbednost na Arktiku". Tokom posete Islandu, Zelenski će se imati bilateralne sastanke sa premijerima nordijskih zemalja.

07:08

Masovni napadi Rusije

U ruskim vazdušnim napadima na ukrajinsku Harkovsku oblast ranjena je 21 osoba, među njima petoro dece, saopštila je danas ukrajinska Služba za vanredne situacije na svom Fejsbuk nalogu.

Tokom protekle noći ruske snage su napale Ševčenkovski, Saltivski i Holodnohirski okrug Harkovske oblasti, kao i grad Čugujev, što je dovelo do razaranja i oštećenja stambene infrastrukture, prenosi Ukrinform navodeći da je u Čugujevu izbio požar u jednoj poslovnoj zgradi koji su brzo uspelin da ugase pripadnici Službe za vanredne situacije.

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da je u ruskim vazdušnim udarima na grad Harkov ranjeno sedam osoba, među njima i 16-godišnja devojčica.

U saopštenju se navodi da su dve osobe hospitalizovane kasno uveče u nedelju "nakon napada navođenim bombama na Harkov", preneo je ranije Rojters. Prema rečima gradonačelnika Harkova Ihora Terekhova, u ruskom napadu preciznim bombama oštetećeno je nekoliko stambenih zgrada.

07:07

Situacija je napeta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je saopštio da je situacija na frontu i dalje napeta, a od početka dana su se dogodila ukupno 84 borbena okršaja, pri čemu je, kako se navodi, najteža situacija u kupjanskom, pokrovskom i kurahovskom pravcu.

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: