Svet 5

27.10.2024.

22:42

Rusi silovito napreduju; Imaju novi cilj?

Ruske snage napreduju u nekoliko gradova istočne Ukrajine, približavajući se svom cilju da zauzmu strateški grad Pokrovsk, objavili su ruski i ukrajinski blogeri.

Izvor: Index.hr

Rusi silovito napreduju; Imaju novi cilj?
Shutterstock/zef art

Podeli:

"Neprijatelj je napredovao u Selidoveu", napisala je kasno sinoć grupa DipStejt , blisko povezana sa ukrajinskom vojskom, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Ona je objavila mapu koja prikazuje ruske snage na jugoistoku grada.

 

Svo o situaciji u Ukrajini pratite u našem Blogu UŽIVO.

Ruske snage od prošle nedelje napadaju rudarski grad Selidove u ukrajinskoj oblasti Donjeck. Njeno zauzimanje bi otvorilo put za rusko napredovanje ka logističkom centru Pokrovsk 20 km severozapadno. Ruska novinska agencija ŠOT javila je na Telegramu da moskovske snage kontrolišu 80 odsto Selidova.

Ruski šef Donjecke oblasti Denis Pušilin rekao je da su ruske snage podigle zastavu na krovu jedne od zgrada u gradu Hirnik, nekih 14 kilometara južno od Selidova, javila je ruska državna novinska agencija RIA. Ruski vojni blogeri su takođe izvestili da su ruske snage blizu zauzimanja grada Kurahova, jugozapadno od Hirnika. Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje. Ukrajina ih nije komentarisala.

Ukrajinske oružane snage saopštile su juče u večernjem izveštaju da su prethodnog dana odbile 36 ruskih napada duž linije fronta u Pokrovsku, uključujući oblast Selidova, uz nekoliko bitaka koje su još u toku.

Nakon što Moskva nije uspela da zauzme glavni grad Kijev na početku svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i porazi predsednika Vladimira Putina, on je svoje ratne ambicije sveo na zauzimanje starog industrijskog centra u istočnoj Ukrajini poznatog kao Donbas, koji uključuje regione Luganska. i Donjeck. Prošlog meseca, ruske snage su napredovale tamo najbržim tempom od marta 2022, prema dostupnim izvorima, uprkos tome što je Ukrajina zauzela deo ruske oblasti Kursk.

 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: