Svet 4

27.10.2024.

19:57

Gruzija na korak do haosa: Ako prihvatimo rezultate, prihvatili smo Rusiju

Nakon što je na parlamentarnim izborima u Gruziji pobedila proruska partija Gruzijski san, oglasio se predsednik ove zemlje i pozvao građane na masovne proteste.

Izvor: Klix.ba

Gruzija na korak do haosa: Ako prihvatimo rezultate, prihvatili smo Rusiju
EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Podeli:

Predsednica Gruzije Salome Zurabičvili organizovala je konferenciju za novinare nakon što su potvrđeni izborni rezultati i poslala poruku svim građanima i poručila da su protesti jedino rešenje za ovu situaciju.

"Ne prihvatam ove izbore. To se ne može prihvatiti. Prihvatanje ovih rezultata je prihvatanje Rusije u ovu zemlju. Prihvatanje potčinjavanja Gruzije Rusiji", rekla je ona.

Kako je naglasila, protesti će biti održani u glavnom gradu Tbilisiju u 19 časova.

"Postali smo svedoci i žrtve ruske specijalne operacije. Ukrali su nam pravo glasa i sproveli ruske izbore", naglasila je ona.

Povodom izbornih rezultata, opoziciona Koalicija za promjene saopštila je da njihovi predstavnici neće preuzimati mandate. Opozicione stranke kritikovale su izborne rezultate, prema kojima je partija Gruzijski san osvojila 53 odsto glasova, u poređenju sa 38 odsto koje su dobile opozicione stranke.

Ovakav odnos snaga omogućava partiji Gruzijski san da formira vladu bez potrebe za koalicijom sa drugim partijama.

Uoči izbora, vladajuća stranka je takođe obećala da će zabraniti skoro sve opozicione partije i usvojila niz zakona u ruskom stilu koji označavaju grupe i medije koje podržava Zapad kao "strane agente" i zabranjuje javno pozivanje na LGBTK+ zajednicu.

Zajedničku izjavu u kojoj se navodi da glasanje nije bilo ni slobodno ni fer potpisalo je više od deset evropskih i kanadskih političara, uključujući i predsednike parlamentarnih odbora za spoljne poslove u Nemačkoj, Litvaniji, Irskoj i Ukrajini.

"U ovom kontekstu, Evropska unija ne može da prizna rezultat", navodi se.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: