Svet 0

27.10.2024.

19:08

Oglasio se: "Pucaju na nas; Metak je bio na centimetar od moje glave"

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales rekao je da je na njegov automobil pucano usred rastućih političkih tenzija u toj južnoameričkoj zemlji.

Izvor: Skaj njuz

Oglasio se: "Pucaju na nas; Metak je bio na centimetar od moje glave"
EPA-EFE/Jorge Abrego

Podeli:

Morales je naveo da je pucnjava izbila dok je bio u putu kroz Čapare, ruralnu oblast u Boliviji poznatoj po uzgoju koke, koja se smatra Moralesovom bazom.

Stanovnici tog regiona blokiraju glavnu saobraćajnicu koja povezuje istok i zapad zemlje već dve nedelje.

Blokade, koje organizuju Moralesove pristalice, uperene su protiv administracije predsednika Luisa Arsea. Demonstranti optužuju Arsea da pokušava da sabotira Moralesa, svog bivšeg mentora, a sada ljutog političkog rivala.

Morales se pojavio u svojoj redovnoj radio emisiji uobičajeno smiren kako bi ispričao šta se dogodilo, prenosi AP.

Rekao je voditelju emisije da su, dok se kretao od svog doma ka radio-stanici, maskirani napadači ispalili su najmanje 14 metaka na njegov automobil, ranivši njegovog vozača, a snimak možete pogledati KLIKOM OVDE.

Morales je za napad brzo optužio svog naslednika, predsednika Arsea, sa kojim se bori za kandidaturu na predsedničkim izborima sledeće godine, u ime vladajuće socijalističke partije.

Tvrdi da se Arseova vlada okrenula fizičkoj sili jer ne može politički da ga pobedi.

"Arse će ostati upamćen kao najgori predsednik u istoriji. Pucanje na bivšeg predsednika je krajnje bezobrazno," rekao je Arse.

Zvaničnici u Arseovoj vladi nisu odgovorili na zahteve za komentar o incidentu, dodaje AP.

Objavljen snimak s mobilnog telefona

Snimak s mobilnog telefona koji kruži internetom prikazuje Moralesovog vozača dok mu curi krv u zadnjem predelu glave.

Morales se na snimku može videti kako telefonira na mestu suvozača, dok vozilo naglo skreće, a ženski glas viče "sagnite se".

Na snimku se vidi da je prednje vetrobransko staklo automobila probijeno sa najmanje tri metka, dok je zadnje potpuno razbijeno.

Morales se čuje kako kaže: "Papačo je pogođen u glavu", referišući na svog vozača.

"Pucaju na nas", Morales nastavlja da govori preko telefona.

"Pucali su u gumu automobila i on se zaustavio na putu", dodao je.

Moralesova tvrdnja dodatno produbljuje političke tenzije u Boliviji u turbulentnom trenutku za ovu naciju sa 12 miliona stanovnika koja se suočava sa ekonomskim poteškoćama.

U junu je došlo do navodnog pokušaja državnog udara kojeg je predvodio jedan general.

Prošlog meseca Morales je predvodio masovni antivladin protest, optužujući ih za loše upravljanje ekonomijom, a protest je ubrzo prerastao u ulične sukobe sa pro-vladinim grupama.

Uvozni proizvodi su retkost, cene rastu, a vozači čekaju satima da natoče gorivo. Jaz između zvaničnog i crnog tržišta valuta se produbljuje.

Ranije ovog meseca, sukob između Moralesa i Arsea preselio se na sud, jer su bolivijski tužioci pokrenuli istragu o optužbama da je Morales 2016. godine dobio dete sa devojčicom od 15 godina, što su okarakterisali kao seksualni odnos sa maloletnicom.

Morales je odbacio optužbe kao politički motivisane i odbio je da svedoči u slučaju.

Otkako su se pojavile informacije o mogućem nalogu za hapšenje, bivši predsednik se sklonio u region Čapare, u centralnoj Boliviji, gde ga čuvaju uzgajivači koke koji su mu lojalni - kako bi ga zaštitili od hapšenja.

Predsednik Arse optužuje Moralesa da pokušava da podriva njegovu administraciju radi sopstvenih političkih ambicija.

Političar je na Fejsbuku objavio video na kojem se vidi kako sedi na suvozačevom mestu sa najmanje dve rupe od metka na vetrobranskom staklu.

Na snimku, koji još nije nezavisno verifikovan, izgleda da je vozač povređen, ali je mogao da nastavi vožnju.

U jednom radio intervjuu nakon incidenta, Morales je rekao da su ga dva vozila presrela na putu i ​​pucala na njegov automobil, tvrdeći da je metak prošao "centimetar" od njegove glave.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: